Povestea insulei Samsø: în zece ani a devenit capitala energiei curate (video)
alte articole
Insula daneză Samsø, situată în marea din strâmtoarea Kattegat, are aproximativ patru mii de locuitori şi peisaje feerice. În numai zece ani insula Samsø s-a transformat dintr-un loc în care nu se producea energie electrică - şi care, prin urmare, trebuia să importe din Danemarca energie produsă din combustibili fosili - într-un teritoriu fără emisii. Dar nu numai atât: a devenit exportator de energie eoliană şi biomasă. Insula Samsø a obţinut recordul mondial de industrie şi tehnologie daneză în sectorul de proiectare, producere şi exportare de turbine eoliene, dar s-a ocupat şi de energiile creative locale.
Eliminarea emisiilor este posibilă şi economic viabilă, dacă se apelează la creativitate şi voinţă politică. Danemarca este un exemplu la nivel mondial, studiat în prezent de către alte ţări, inclusiv de îndepărtata Australia.
Experimentul a făcut primii paşi în 1998, când Samsø a câştigat un concurs al Ministerului danez al Energiei şi Mediului, organizat cu scopul de a crea un model de succes care să confirme obiectivele ambiţioase propuse de Copenhaga (împărtăşite de orice partid sau guvern de coaliţie) pentru scăderea emisiilor, stabilite prin Protocolul de la Kyoto şi apoi de conferinţe şi acorduri internaţionale succesive privind lupta împotriva emisiilor.
Samsø a câştigat competiţia publică, dar, în numele rigorii bugetare, statul nu a furnizat fonduri. Copenhaga a oferit doar un salariu garantat pentru o persoană care ar fi fost capabilă să proiecteze şi să pună în practică planul local pentru supremaţia energiilor regenerabile. Iar această persoană este Søren Hermansen, agricultor şi producător de legume de calitate, care s-a transformat, prin propria voinţă şi vocaţie, în expert în mediu.
„Nu a fost un proces scurt, de la o zi la alta”, a relatat Søren Hermansen pentru The Guardian şi, ulterior, mai multor municipalităţi din Australia, care l-au invitat să-şi împărtăşească experienţa.
Transformarea insulei Samsø a fost finalizată în mai puţin de un deceniu. Începând cu anul 2000, cei unsprezece megawaţi produşi de turbinele eoliene au oferit suficientă energie pentru cele 22 de sate de pe insulă. În 2002 au fost construite alte zece turbine eoliene mai puternice, cu scopul de a produce suficientă energie pentru a compensa emisiile cauzate de autoturisme, autobuze, tractoare agricole şi navele de transport local folosite pentru legătura cu Danemarca (continentală).
Mai târziu, din 2002 până în 2005, cu ajutorul biomasei au fost construite trei centre de termoficare, fiind furnizate locuinţelor, prin kilometri întregi de conducte, căldură şi apă caldă. Energia este produsă din paie şi alte resturi agricole care se pot arde. În prezent, clădirile care nu sunt conectate la această reţea de conducte, nu sunt dependente de combustibili fosili, datorită instalării de panouri solare sau de cazane pe biomasă. Rezultatul este că Samsø are acum cifre de emisii negative de 12 tone pe an pe cap de locuitor şi exportă energie curată în restul Europei.
„Suntem o comunitate mică, aşa că ne-am concentrat, de asemenea, pe un factor foarte important pentru rezidenţii noştri”, a declarat Hermansen. „Principiul de co-proprietate. Dacă vezi o turbină eoliană de la fereastra casei tale, poţi semna ca un co-investitor, investind ceea ce vrei sau ceea ce poţi”.
Dar proiectul Samsø continuă - până în 2030 insula daneză doreşte să fie complet "fossil fuel-free", liberă de combustibili fosili. Deja de anul trecut, motoarele diesel ale navelor de transport, feriboturilor municipale, au fost înlocuite cu motoare propulsate cu gaz, iar planul pe termen lung este ca acestea să fie transformate total: motoare propulsate cu biocombustibil şi baterii încărcate cu energia furnizată de panouri solare.
Pe teritoriul insulei, vehiculele pe benzină sau motorină vor fi înlocuite total cu autoturisme, camioane şi autobuze cu propulsie electrică sau alimentate cu biocombustibili. „Suntem un model”, spune Hermanesen, dar, de asemenea, este reflectată alegerea întregii ţări, a societăţii daneze, în general, de protejare a mediului.
Mai multe informaţii: Samsø a Renewable Energy Island: 10 years of Development and Evaluation, The Guardian, Energy positive: how Denmark's Samsø island switched to zero carbon , Time