Poveste fără sfârşit. Sentinţa în dosarul lui Mazăre, amânată pentru a opta oară
alte articole
Curtea de Apel Bucureşti a amânat din nou pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul primar de la malul mării, Radu Mazăre, este acuzat de retrocedări ilegale de terenuri, prejudiciul estimat de procurori ridicându-se la 114 milioane de euro.
Este pentru a a opta oară când instanţa amână pronunţarea sentinţei, următorul termen fiind stabilit pentru data de 10 iulie.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 28 octombrie 2008, la aproape trei ani de la începerea urmăririi penale, alături de alte 36 de persoane. Încă de atunci, procesul a ajuns la un număr de peste 100 de termene, ceea ce l-a determinat pe Nistor Călin, procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să declare pentru publicaţia Constanţa noastră: "Sper că se va da o hotărâre definitivă până la prescripţia faptelor".
Din primul grup de persoane trimise în judecată în acest dosar fac parte membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa. Aici i s-au alăturat lui Radu Mazăre, fostul preşedinte al CJ Constanţa şi fost consilier municipal - Nicuşor Constantinescu; şeful Direcţiei Administraţie Publică, Constantin Racu; seful Direcţiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; seful Direcţiei Tehnic-Investiţii, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chirca şi Bogdan Ghiţulescu. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcţionari din Primăria Constanţa, funcţionari în cardul OCPI Constanţa, un număr de patru mandatari, doi moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, interpuşi cumpărători de terenuri, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale prin firmele pe care le deţineau şi un evaluator agreat de primăria Constanţa, în mare parte fiind acuzaţi pentru complicitate şi infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.
De asemenea, în acest dosar mai sunt trimişi în judecată şi trei notari publici, printre care Andrei Aurel-Jean, soţul preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.
Cazul pe scurt
Pe perioada de aproximativ 3 ani, noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri pentru a obţine pentru ei sau pentru persoane din anturajul lor, proprietatea asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.
„În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.
Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire”, potrivit DNA.
Un factor important în obţinerea acestor terenuri a fost subevaluarea majorităţii terenurilor la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale. Printre acestea se numără: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan); terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele) şi terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei care nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real, se mai arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.
Amintim că Radu Mazăre este cercetat de DNA şi în alte dosare legate de retrocedări de terenuri.