Rusia redeschide o bază militară în Oceanul Arctic

(Mark Wilson / Getty Images)

Rusia a trimis un grup de nave ale Fotei sale Nordice în zona Arctică pentru a restaura o bază permanentă în regiune, a anunţat, sâmbătă, BBC.

O misiune care include două nave amfibii şi o navă anti-submarin a plecat din baza flotei Severomorsk, din apropierea graniţei norvegiene. Acestea vor transporta echipament şi personal în estul Noilor Insule Siberiene.

Întărirea prezenţei navale a Rusiei în zona arctică se desfăşoară în timp ce puterile regionale caută să captureze cât mai multe teritorii bogate în resurse naturale.

”Principalul scop al unei alte expediţii a navelor Flotei Nordice în regiunea Arctică este să transporte personal, echipament şi inventar grupului tactic al Flotei Nordice, care începând din acest an va servi în mod permanent pe Noile Insule Siberiene”, a declarat comandantul flotei, Amiralul Vladimir Korolev.

Aparatele de zbor ale flotei ar putea fi folosite pentru monitorizarea vremii şi a condiţiilor de navigaţie în timpul călătoriei, a adăugat amiralul.

Pe o porţiune a călătoriei vor fi folosite spărgătoare de gheaţă, anunţă presa rusă.

Detaşamentul include o navă militară anti-submarin, două nave amfibii mari, un transportor de combustibil, un vas folosit la operaţiuni de salvare şi un vas folosit la acostare.

Baza originală de pe Noile Insule Siberiene a fost abandonată în 1993.

În septembrie 2013, zece nave au plecat către insule pentru a restaura sediul comandamentului forţelor aeriene.