Poroşenko: ameninţarea invaziei ruseşti este “ridicată”. Ucraina să intre în NATO în următorii cinci ani

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (Getty Images)

Probabil că pentru a justifica impunerea legii marţiale în unele zone ale ţării şi pentru a menţine presiunea internaţională şi atenţia mass mediei globale asupra agresiunii ruseşti, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat, la conferinţa de presă ce a avut loc duminică, ceea ce a numit a fi marea “ameninţare a invaziei ruseşti”, potrivit Bloomberg.

Unii analişti s-au aşteptat la o amplificare rapidă a incidentelor militare după ce Marina rusă a confiscat la sfârşitul lunii noiembrie, în Strâmtoarea Kerci, trei nave militare ucrainene şi echipajele acestora, însă întreaga situaţie s-a relaxat oarecum, fără să aibă loc alte incidente majore. Cu toate acestea, Poroşenko a continuat să semnaleze Occidentului că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Cea mai mare parte a trupelor ruseşti rămân” de-a lungul graniţei Rusiei cu Ucraina, a declarat Poroşenko jurnaliştilor la conferinţa de presă din Kiev. “Din păcate, mai puţin de 10% [dintre trupe] au fost retrase. Deocamdată, rămâne în vigoare ameninţarea unei invazii a trupelor ruseşti. Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Nu vom permite o repetare a situaţiei din 2014”.

Poroşenko, care a declarat legea marţială în 26 noiembrie, invocând la acea vreme posibilitatea unui război deplin cu Rusia şi comasarea de trupe şi tancuri ruseşti la graniţă, a afirmat duminică faptul că va pune capăt legii marţiale în 26 decembrie şi că această campanie suspendată temporar va fi demarată dacă nu va avea loc nicio invazie rusească. Anterior, el a interzis tuturor bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani să intre în Ucraina, ca parte a implementării celor 30 de zile de lege marţială în 10 regiuni ale ţării, deşi nu este clar dacă această măsură va fi anulată.

În timpul comentariilor, preşedintele ucrainean a afirmat că ţara sa ar trebui să depună eforturi pentru a adera la NATO şi Uniunea Europeană în următorii cinci ani.

Potrivit Bloomberg: “Fără să anunţe dacă va candida pentru al doilea mandat prezidenţial, Poroşenko a precizat că Ucraina ar trebui să obţină pacea, să depăşească consecinţele crizei economice şi să respecte criterii pentru aderarea la UE şi ONU în următorii cinci ani”.

Dar, potrivit Zero Hedge, cu privire la păstrarea puterii lui Poroşenko şi afirmaţiile sale potenţial exagerate privind ameninţarea rusească, există o recunoaştere internă răspândită că cele două probleme sunt în mod clar legate.

În timp ce diverşi oficiali europeni au cerut ambelor tabere să manifeste cumpătare, incidentul din noiembrie arată cât de uşor ar putea fi atrase Rusia şi Occidentul într-un conflict militar în legătură cu Ucraina.