Avion militar american survolează spaţiul aerian al Ucrainei

Navele ucrainene Donbas şi Korets navighează în Marea Azov în apropierea Peninsulei  Crimeea
Navele ucrainene Donbas şi Korets navighează în Marea Azov în apropierea Peninsulei  Crimeea (Captură Foto)

Un avion al armatei americane a efectuat un zbor deasupra Ucrainei cu scopul de a demonstra susţinerea acordată Kievului de către Washington, pe fondul tensiunilor cu Rusia, care s-au amplificat recent.

Misiunea de joi a avut loc după un conflict izbucnit în 25 noiembrie în apropiere de Strâmtoarea Kerci, când forţele ruse au atacat şi confiscat 3 nave militare ucrainene, au rănit 6 membri ai echipajului şi au reţinut 24 de marinari ucraineni.

Navele militare ucrainene intrau în Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci când a avut loc atacul rusesc. Rusia a declarat că navele ucrainene au pătruns ilegal în apele sale teritoriale.

Zborul a avut loc ca parte a Tratatului privind Cerul Deschis, care permite zboruri neînarmate de monitorizare, după ce au loc situaţii neobişnuite, cu scopul de a promova transparenţa militară. Tratatul implică 34 de ţări şi aceasta este prima astfel de misiune în regiune începând cu 2014, potrivit Express.co.uk.

O întâlnire care trebuia să aibă loc între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump în marja summitului G20 din Argentina a fost anulată în ultimul moment din cauza incidentul ruso-ucrainean.

Trump a precizat că se va întâlni cu Putin de îndată de problema cu Ucraina va fi soluţionată, conform mass mediei ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe