Kievul acuză Rusia că blochează Strâmtoarea Kerci şi intenţionează să trimită nave militare în zonă

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.12.2018

Ucraina acuză Rusia că îşi menţine blocada asupra Strâmtorii Kerci care leagă Marea Neagră de Marea Azov, avertizând că în curând va trimite un număr suplimentar de nave militare prin strâmtoare, potrivit RFE/RL.

Avertismentul lansat de Ministerul ucrainean al Apărării poate duce la o altă posibilă confruntare militară în regiune, unde ruşii au confiscat trei nave ale Marinei ucrainene şi pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora, în 25 noiembrie.

Serviciul ucrainean de Pază a Frontierei a afirmat vineri că peste 140 de nave civile ucrainene au rămas blocate de ambele părţi ale Strâmtorii Kerci ca urmare a controalelor excesive şi a întârzierilor provocate de Rusia.

De asemenea, Kievul a acuzat Rusia de crearea unui ambuteiaj pentru navele ucrainene care navighează între Marea Azov şi Marea Neagră.

Plângerile au fost făcute la trei zile după ce ministrul ucrainean al Infrastructurii, Volodimir Omelian, a afirmat că Rusia a deblocat parţial porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol din Marea Azov, permiţând navelor ucrainene să treacă prin Strâmtoarea Kerci pentru prima dată din 25 noiembrie.

„Navele intră şi ies din Strâmtoarea Kerci pe traseul spre porturile ucrainene”, a afirmat Omelian în 4 decembrie, adăugând că „toate navele ucrainene sunt oprite şi inspectate de Rusia ca şi în trecut, însă traficul a fost parţial repornit”.

Marinarii ucraineni rămân în custodia autorităţilor ruse în ciuda apelurilor internaţionale pentru eliberarea lor.

Incidentul din 25 noiembrie, care a avut loc în largul coastei Crimeei şi în apropiere de Strâmtoarea Kerci, reprezintă cea mai recentă amplificare a conflictului dintre Moscova şi Kiev care a început în 2014 când forţele ruse au anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi au decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

După confiscarea navelor, Kievul a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul pe teritoriul său bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani.

Confruntarea maritimă dintre Rusia şi Ucraina s-a aflat în topul agendei recentei întâlniri de la Bruxelles dintre miniştrii de externe ai statelor membre NATO, la care a participat şi omologul ucrainean Pavlo Klimkin.

După discuţii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că cei 29 de membri ai alianţei au cerut Rusiei să „elibereze imediat marinarii ucraineni şi navele ucrainene pe care le-a capturat. Rusia trebuie să permită libertatea de navigaţie şi accesul nestingherit la porturile ucrainene”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor