Bolton: Orice întâlnire Trump-Putin, exclusă până la eliberarea navelor şi echipajelor ucrainene

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a afirmat că nu va avea loc nicio întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin cât timp Moscova nu va elibera navele ucrainene şi echipajele acestora pe care le-a capturat în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, potrivit Deutsche Welle.

“Nu văd în viitorul apropiat circumstanţe pentru o astfel de întâlnire până când navele ucrainene şi membrii echipajelor nu vor fi eliberaţi”, a declarat Bolton reporterilor joi.

În 25 noiembrie, Rusia a capturat 3 nave ale Marinei ucrainene şi a arestat 24 de marinari în apropierea Strâmtoarii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Moscova a susţinut că navele au intrat ilegal în apele sale teritoriale în apropierea regiunii ucrainene Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o şi anexat-o ilegal în 2014.

Ucraina şi majoritatea statelor membre ONU nu recunosc anexarea.

NATO a promis că va susţine Marina ucraineană, iar secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că “Rusia trebuie să elibereze imediat marinarii şi navele pe care le-a capturat şi să permită libertatea de navigaţie, inclusiv accesul liber spre porturile ucrainene din Marea Azov”.

“Aceasta este o parte a tiparului Rusiei pentru un comportament destabilizator. Condamnăm cu tărie anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia”, a adăugat Stoltenberg.

Putin şi Trump au discutat pe scurt problema din Strâmtoarea Kerci în marja summitului G20 din Argentina, în 1 decembrie, a precizat Kremlinul.

În ajunul summitului, Trump a anunţat că nu va participa la o întâlnire oficială bilaterală cu Putin, invocând incidentul maritim ruso-ucrainean.