Parlamentul ucrainean aprobă o lege privind anularea Tratatului de Prietenie cu Rusia
alte articole
Parlamentul Ucrainei a aprobat o iniţiativă a preşedintelui Petro Poroşenko de anulare a Tratatului de Prietenie a ţării sale cu Rusia, potrivit RFE/RL.
Joi, 277 de parlamentari au votat în favoarea rezilierii tratatului, permiţând expirarea acestuia.
Tratatul urmează să expire în 31 martie 2019 şi, pe baza legii ucrainene, acesta nu va fi prelungit după acea dată.
Semnat în 1997, tratatul obligă Rusia şi Ucraina să îşi respecte reciproc integritatea teritorială şi să „confirme inviolabilitatea graniţelor comune actuale”.
De asemenea, tratatul mai susţine că Ucraina şi Rusia ar trebui să dezvolte relaţii bilaterale „pe baza unor principii precum respectarea reciprocă a egalităţii suverane, inviolabilitatea graniţelor, soluţionarea paşnică a neînţelegerilor, fără utilizarea forţei sau a ameninţării cu folosirea forţei”.
Mişcarea are loc în condiţiile în care tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat şi mai mult după ce Rusia a atacat şi confiscat trei nave ucrainene, inclusiv echipajele lor, în Strâmtoarea Kerci la sfârşitul lunii trecute.
După confiscarea navelor, Kievul a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul pe teritoriul său bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani.
Confruntarea maritimă dintre Rusia şi Ucraina a fost în topul agendei recentei întâlniri de la Bruxelles dintre miniştrii de externe ai statelor membre NATO, la care a participat şi omologul ucrainean Pavlo Klimkin.
După discuţii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că cei 29 de membri ai alianţei au cerut Rusiei să „elibereze imediat marinarii ucraineni şi navele ucrainene pe care le-a capturat. Rusia trebuie să permită libertatea de navigaţie şi accesul nestingherit la porturile ucrainene”.
Iar marţi, ministrul ucrainean pentru Infrastructură, Volodimir Omelian, a afirmat că Rusia a deblocat parţial porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol din Marea Azov. De asemenea, ministrul a precizat că navele care navighează prin Strâmtoarea Kerci către şi dinspre porturile ucrainene „sunt oprite şi inspectate de Rusia ca şi în trecut, însă traficul a fost parţial repornit”.
De asemenea, forţele guvernului ucrainean sunt implicate, începând din aprilie 2014, într-un conflict sângeros cu separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei, ce a izbucnit la o lună după ce forţele ruseşti au ocupat peninsula ucraineană Crimeea şi au anexat ilegal acel teritoriu.