Liderii UE prelungesc sancţiunile economice împotriva Rusiei

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Liderii UE au afirmat joi, în cadrul summit-ului desfăşurat la Bruxelles, că sancţiunile economice aplicate împotriva Rusiei pentru acţiunile sale în Ucraina vor fi prelungite încă şase luni, săptămâna viitoare urmând să aibă loc stabilirea reimpunerii în mod oficial, potrivit RFE/RL.

Sancţiunile, care vizează în principal sectoarele bancar şi energetic ale Rusiei, au fost aplicate pentru prima dată în vara anului 2014 şi de atunci au fost prelungite la fiecare şase luni.

“UE prelungeşte în unanimitate sancţiunile economice împotriva Rusiei ţinând cont de lipsa progresului în implementarea acordurilor de la Minsk”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter după summitul din Bruxelles, făcând referire la acordurile de pace intermediate de Germania şi Franţa în capitala belarusă Minsk cu scopul de a soluţiona conflictul din estul Ucrainei.

Sancţiunile au fost un răspuns la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi din cauza suportului Moscovei pentru separatiştii din estul Ucrainei într-un conflict care a provocat moartea a peste 10.300 de persoane începând cu aprilie 2014.

Măsurile urmau să expire luna următoare, însă suspendarea lor depinde de evaluarea UE referitoare la respectarea acordurilor de pace de la Minsk.

De asemenea, liderii UE au discutat şi despre incidentul din Marea Azov din luna noiembrie, când Rusia a atacat şi confiscat trei nave ucrainene şi echipajele acestora.

În plus, liderii au concluzionat că nu vor condamna Moscova pentru incident şi nu vor cere sancţiuni suplimentare împotriva acesteia, însă au precizat că “UE este pregătită să adopte măsuri pentru intensificarea sprijinului său, inclusiv în favoarea zonelor afectate ale Ucrainei”.

În concluzie, liderii UE au precizat că “nu există nicio justificare pentru utilizarea forţei militare de către Rusia”, adăugând: ”Consiliul European cere eliberarea imediată a tuturor marinarilor ucraineni arestaţi, precum şi returnarea navelor confiscate şi trecerea liberă pentru toate navele prin Strâmtoarea Kerci”, care face legătura între Marea Azov şi Marea Neagră.

În 10 decembrie, UE a inclus pe lista sa neagră nouă persoane implicate în organizarea alegerilor de luna trecută în zonele controlate de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Bruxelles la acea vreme, miniştrii de externe ai UE au precizat că cele nouă persoane au fost adăugate pe lista de sancţiuni a blocului deeoarece “acţiunile lor subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Kievul şi susţinătorii săi internaţionali, inclusiv UE şi SUA, au denunţat alegerile din 11 noiembrie din estul Ucrainei – regiunile Lugansk şi Doneţk – ca fiind o mascaradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe