Ponta: „Secta lui Macovei” ne împiedică să criticăm Justiţia

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu pentru Q Magazine, citat de Evenimentul, că este nemulţumit de faptul că „secta lui Macovei” îl împiedică să critice Justiţia.
Primul-ministru Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
12.11.2013

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu pentru Q Magazine, citat de Evenimentul, că este nemulţumit de faptul că „secta lui Macovei” îl împiedică să critice Justiţia.

„Cred că asta ne-a complexat de-a lungul anilor şi, evident că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să punem lucrurile în direcţia corectă”, a susţinut premierul.

Întrebat care este părerea sa referitoare la faptul că România a fost nevoită să plătească circa 40 milioane euro ca urmare a condamnărilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), premierul Ponta a dat vina pe „secta lui Macovei”.

„Din păcate, toate aceste condamnări vin pentru sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile. Eu cred în continuare, ca fost magistrat, nu doar ca actual prim-ministru, că această adevărată isterie care de ani întregi stăpâneşte viaţa politică românească, să nu ai voie niciodată să critici, nici măcar cu o vorbă sau cu o floare justiţia, ne-a adus în situaţia în care şi atunci când apar greşeli, nimeni să nu plătească. Ştiu că 90% din judecători şi din procurori sunt cinstiţi, îşi fac datoria în mod corect, dar cei 10% care greşesc sau care acţionează cu rea intenţie intră şi ei în această imunitate definitivă.

Faptul că nu ai voie, nici când lucrurile sunt evidente, să încerci să iei o măsură legală sau să repari pentru că imediat propaganda grupată – eu le spun tuturor secta lui Macovei – începe să creeze în opinia publică un mare scandal, nu mi se pare rezonabil.

Cred că asta ne-a complexat de-a lungul anilor şi, evident că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să punem lucrurile în direcţia corectă şi să instituim răspunderea”, a subliniat premierul.

Victor Ponta nu a pierdut ocazia să amintească şi de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre care crede că lasă stenogramele din dosarele procurorilor să ajungă în presă.

„Da, din păcate văd cu tristeţe că doamna Kovesi continuă un sistem care a fost stăpânit de către fostul procuror-şef, domnul Daniel Morar, un sistem care generează dosare pentru presă, stenograme în presă şi nume care sunt date presei doar ca să atragă atenţia, după care nu se mai întâmplă nimic.

Cred că e o gândire greşită şi aş fi foarte fericit să văd că DNA îşi schimbă această politică”, a concluzionat Victor Ponta.

Preşedintele vede problema în altă parte

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară, în cadrul unui interviu la postul B1 Tv, că România va "avea probleme cu raportul pentru Justiţie, nu cu DNA – DNA cred că va fi bine evaluat – nu cu ICCJ – cred că şi ICCJ va fi evaluată pozitiv, - nu cu DIICOT-ul - văd că au întărit consistent lupta împotriva traficului de droguri şi a clanurilor locale - dar vom avea probleme cu Guvernul şi cu Parlamentul".

Potrivit şefului statului, Guvernul va fi criticat pentru miniştrii cercetaţi penal sau condamnaţi, pe care şi-a permis să-i păstreze în post:

„Cu Guvernul, pentru faptul că reuşeşte să aibe doi miniştri – l-au avut pe Fenechiu pe care l-au ţinut până când a fost condamnat - îl au pe Dragnea care are dosarul trimis în instanţă – eu nu ştiu ce vor spune instanţele, dar când ai un ministru trimis în instanţe, până când se dă măcar prima sentinţă îl retragi din Guvern”.

„Şi avem Parlamentul, care are deja refuzul de a fi pus la dispoziţia Parchetului pe Dobre, Borbely, Varujan Vosganian - are dacă nu mă-nşel un parlamentar care a primit Hotărâre Definitivă de la ICCJ pentru incompatibilitate şi nu se pune în aplicare, deci vom avea probleme la capitolul voinţă politică şi două instituţii în mod cert vor avea probleme”, a concluzionat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor