Macovei: Ponta l-a ajutat pe Şova să încheie contracte cu Turceni şi Rovinari

Europarlamentarul Monica Macovei a făcut cunoscut faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat în procesul pe care i l-a intentat Dan Şova, pentru că i-a amintit public, în septembrie 2009, despre contractele sale cu statul, pe bani publici, a carar valoare s-a mărit după ce Victor Ponta i-a devenit partener la casa de avocatură. Macovei s-a referit la contracte pe care casa de avocatură a lui Şova le-a avut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta.
Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
10.11.2013

Europarlamentarul Monica Macovei va face plângere la CEDO referitor la procesul cu Şova, pentru că adevărul şi libertatea de exprimare trebuie respectate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Monica Macovei în procesul pe care i l-a intentat Dan Şova, pentru că i-a amintit public, în septembrie 2009, despre contractele sale cu statul pe bani publici, a carar valoare s-a mărit după ce Victor Ponta i-a devenit partener la casa de avocatură. Macovei s-a referit la contractele pe care casa de avocatură a lui Şova le-a avut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta.

Macovei reaminteşte că presa a demonstrat cu documente legătura directă dintre contractele făcute de Şova cu complexurile Turceni şi Rovinari, precum şi mărirea valorii acestora după ce Ponta i-a devenit partener: ziarul “Cotidianul” a publicat în 8 februarie 2009 articolul “Noua generaţie de avocaţi-politicieni suge bani publici din energie”, cu subtitlul “Şova şi Asociaţii, firma parteneră şi cu cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta, încasează un milion de euro de la Turceni pentru recuperarea unei creanţe de 2,5 milioane de la Electrica.”; ziarul “Pandurul” a publicat în 3 martie 2009 articolul “Un contract mic, făcut mare prin acte adiţionale”; ziarul “România liberă” din 6 martie 2009 a publicat articolul “ ‘Avocaţii deştepţi’ ai energiei”. Europarlamentarul susţine că toate articolele au fost publicate cu luni de zile înaintea declaraţiilor sale făcute la Şcoala de vară a PDL din 7 septembrie 2009 şi toate se refereau la faptul că afacerile avocatului Şova cu statul au prosperat în Gorj exact în perioada în care deputatul şi avocatul Ponta era “senior partener” la casa lui de avocatură.

Fostul ministru al justiţiei precizează că documentele arată clar cum a crescut valoarea contractelor cu Rovinari şi Turceni, prin semnarea unor acte adiţionale, după ce Ponta a devenit partener senior pe 30 august 2007.

Europarlamentarul precizează că nu a invocat în procesul cu Şova imunitatea pentru declaraţii, de care beneficiază ca membru al Parlamentului European, spre deosebire de marea majoritate a politicienilor români care, atunci când ajung în instanţă, invocă imunitatea.

Monica Macovei afirmă că se va adresa Curţii Europene a Dreptului Omului, deoarece jurisprudenţa CEDO acordă o importanţă deosebită libertăţii de exprimare atunci când declaraţiile sunt făcute cu bună-credinţă, pe baza unor documente reale şi în contextul dezbaterii politice, considerând că “numai motive extrem de puternice ar putea justifica restricţiile asupra exprimării politice.

Macovei mai susţine că la CEDO, atunci când trebuie să se aleagă între protecţia reputaţiei sau drepturilor altora (mai ales, când este vorba despre politicieni) şi protejarea, încurajarea discuţiilor deschise asupra chestiunilor de interes public, prioritatea este acordată acestora din urmă (între altele, hotărârile Thorgeirson vs. Islanda, Lingens vs. Austria, Schwabe vs. Austria, Dalban vs. România, Jersild vs. Danemarca, Castells vs. Spania).

Europarlamentarul menţionează că prin declaraţiile pe care le-a făcut în septembrie 2009 la Şcoala de vară a PDL a pus cu bună-credinţă în discuţie o chestiune de interes public, declaraţiile fiind făcute în contextul în care susţinea necesitatea introducerii incompatibilităţii între calitatea de avocat şi cea de parlamentar. Macovei a fost de fapt şi iniţiatoarea unui proiect de lege în acest sens, pe vremea când era ministru al Justiţiei.

Monica Macovei susţine că Dan Şova a fost deranjat deoarece aceasta a făcut referire la documente reale, publice, care arătau cum a câştigat, prin parteneriatul cu avocatul-deputat de Gorj, Victor Ponta, mai mulţi bani publici, şi a acţionat-o în judecată. Macovei a câştigat procesul pe fond, însă Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză lui Şova.

Macovei susţine că "acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât recursul meu, cât şi pe cel al lui Dan Şova, care cerea să îi plătesc mai mulţi bani ca despăgubire. Altfel spus, rămâne valabilă decizia Curţii de Apel, pe care o voi aplica.

Nici pentru mine, nici pentru Şova, procesul nu se încheie aici: voi depune plângere la CEDO, a cărei jurisprudenţă o cunosc foarte bine, dovadă fiind cele 20 de procese pe care le-am câştigat ca avocat al drepturilor omului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor