Viorel şi Crin îşi iau avion multirol de 56 de milioane de euro. De la buget.

Medicii anunţă greve şi pichete. Nemulţumiţi că-s prost plătiţi. Salariaţii din transportul public sunt în stradă. Şi ei nemulţumiti că-s prost plătiţi. În timp ce "nemulţumiţii" strigă în stradă la politicieni să le mărească măcar un pic salariile foarte mici, pe masa senatorilor din Comisia de apărare a ajuns propunerea Guvernul României privind achiziţionarea unui avion multirol.
(ERIC PIERMONT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2013

Medicii anunţă greve şi pichete. Nemulţumiţi că-s prost plătiţi. Salariaţii din transportul public sunt în stradă. Şi ei nemulţumiti că-s prost plătiţi. În timp ce "nemulţumiţii" strigă în stradă la politicieni să le mărească măcar un pic salariile foarte mici, pe masa senatorilor din Comisia de apărare a ajuns propunerea Guvernul României privind achiziţionarea unui avion multirol. Care costă 56 de milioane de euro.

Aeronava ar urma sa fie folosită de preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

Traian Igas, senator PDL şi fost ministru de interne, membru în comisia de apărare, declara însă că propunerea de cumpărare a avionul este, de fapt "o acţiune mascată a Guvernului de a intra în posesia acestui avion, prezentat ca fiind pentru misiuni ale Armatei Române":

"În această dimineaţă, în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine şi siguranţă publică din Senatul României am discutat şi această propunere a Guvernului României de a achiziţiona un avion. La început ni s-a prezentat ca fiind un avion multirol pe care să-l folosească Armata în diverse misiuni. Sigur că a fost doar o acţiune mascată a Guvernului, pentru că, ulterior, să aflăm că este vorba de un avion care să fie folosit de demnitarii statului român şi aici mă refer la primul-ministru. Chiar a fost dat exemplul că dl. Crin Antonescu ar fi plecat în Elveţia cu acest avion, nu s-ar fi dus cu un avion de linie. Am contestat acest lucru şi am propus amânarea acestui subiect şi sigur dezbaterea mai aprofundată a acestei iniţiative a Guvernului, asta şi datorită faptului că toată această achiziţie, toată această procedură costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile", a declarat Igaş.

Pentru avioane, sunt bani la buget

Pentru cei care se întreabă dacă România are bani la buget sau nu, răspunsul este: avem un buget bogat. Atât de bogat încât guvernanţii şi-au permis, potrivit lui Igas, să arunce cu bani în câinii ne-eutanasiaţi, venind cu o varianta de cumpărare a avionului care păgubeşte statul de 21 de milioane de euro. Diferenţă între cât ar fi costat avionul luat cu banii "jos" şi cât costă în leasing operaţional.

În plus, guvernanţii cer comisiei de apărare din Senatului să aprobe un efort bugetar de 1 milion de euro, reprezentând cheltuieli de administrare pentru fiecare 200 de ore de zbor cu noul avion.

Vorbind despre cererea guvernaţilor pentru avion, Igaş a declarat:

"Ne permitem să avem o diferenţă de 21 de milioane de euro, în condiţiile în care ieri am discutat protocolul pe care l-a semnat Guvernul cu FMI, în condiţiile în care criză este destul de profundă în România. (...) Pentru fiecare 200 de ore de zbor, statul român trebuie să mai plătească o mentenanţă de un milion de euro firmei care face acest serviciu", a mai susţinut Igaş.

Ponta vrea avion

Premierul Victor Viorel Ponta a anunţat, la sfârşitul lunii august, că Guvernul va încerca să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri, care să micşoreze costurile de deplasare ale preşedintelui ţării, primului ministru, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi pe cele ale miniştrilor.

Ponta preciza în vară că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că, în acest fel, costul deplasărilor oficiale este foarte mare, "şi oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii."

Având în vedere nevoie stringentă a oficialilor români de a avea un avion multirol, guvernul a autorizat Ministerul Apărării Naţionale să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale.

Ordonanţa Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost adoptată de Guvern în data de 27 august şi va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, informează Mediafax.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt acele "zboruri ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România".

În ordonanţă se mai prevede că "plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere, menţinere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale".

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Viorel Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor