România solidară împotriva exploatării gazelor de şist

Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012
Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Între 500 şi 2000 de bucureşteni au ieşit miercuri seara în stradă, în semn de solidaritate cu sătenii din Pungeşti, Vaslui, care protestează împotriva amplasării sondelor Chevron în imediata proximitate a caselor lor.

Protestele au început în Piaţa Universităţii, centrul de "rezistenţă" a celor care luptă de mai bine de o lună împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană.

"Rezist, rezist, gazelor de şist", "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti" a fost mesajul de solidaritate cu Pungeşti-ul transmis de sutele de tineri strânşi pentru a îşi exprima dezacordul faţă de exploatarea gazelor de şist ce va începe în scurtă vreme la Pungeşti.

"Pungeşti nu uita, Ţara e de partea ta", "Uniţi, salvăm toată România" a răsunat din piepturile celor circa 2.000 de oameni care au protestat miercuri seara pe bulevardele din Bucureşti.

"Nu corporaţia face legislaţia", le-au mai transmis politicienilor tinerii care au venit în Piaţa Universităţii "înarmaţi" cu steaguri şi pancarte cu mesaje de protest atât împotriva otrăviri Munţilor Apuseni de către exploatările RMGC cât şi împotriva "distrugerii apei freatice şi a subsolului românesc prin fracturare" de către Chevron, la Vaslui.

Din Piaţa Universităţii, protestatarii au pornit în marş pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, înspre Ministerul de Interne, unde au scandat pentru demisia ministrului de interne.

Marşul a continuat pe Calea Victoriei, înspre Guvern, unde manifestanţii s-au oprit pentru a cere demisia premierului Ponta, "promotor" al proiectului RMGC. "Demisia" şi "Ultima soluţie, inc-o revoluţie", au scandat ei.

În Piaţa Victoriei, protestatarii au fost întâmpinaţi de jandarmi şi au avut loc altercaţii. După ce au scandat în faţa Guvernului, manifestanţii au încercat să îşi continue drumul înspre Kiseleff, însă calea era barată de jandarmi.

Au avut loc "ciocniri" între jandarmi şi protestatari care încercau să rupă cordonul pentru a îşi continua marşul. O femeie a leşinat şi a fost luată de o ambulanţă.. unii dintre protestatari îmbrâncindu-se şi reuşind să treacă de cealaltă parte a cordonului.

Ajunşi, în cele din urmă, în faţa sediului TVR, protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea şi la adresa presei - nu doar a clasei politice - pe care au acuzat-o că "este plină de minciună" şi nu raportează corect situaţia din ţară.

În faţa sediului televiziunii naţionale de stat, protestatarii au scandat "Presa română plină de minciună" şi "Refuz, rezist gazelor de şist", au fluierat şi au bătut în tobe.

"Pungeşti şi Roşia, vine revoluţia" a fost mesajul care a încheiat protestul bucureştenilor solidari cu sătenii vasluieni ce luptă împotriva exploatarii gazelor de şist.

Protestele de la Pungeşti

Firma Chevron se pregăteşte să îşi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în Vaslui. Chevron are aviz pentru a amplasa sonda la doar câţiva paşi de casele sătenilor din Siliştea şi din Pungeşti: 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală ocupată de platforma de extracţie va fi de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. În sol se vor injecta zilnic 35.000 de litri de apă aditivată cu substanţe chimice ce se vor infiltra în pânza freatică şi în fântânile sătenilor vasluieni.

Sătenii, speriaţi de nenorocirile pe care fracturarea hidraulică le-ar putea aduce peste capetele lor, (cutremure, poluarea apelor şi a solului) au întâmpinat venirea utilajelor lângă satul lor formând un lanţ uman viu, din trupurile lor.

Peste 200 de săteni din Siliştea au stat în genunchi miercuri, formând un lanţ uman pentru a opri instalarea utilajelor companiei Chevron.

Sătenii din Siliştea şi-au petrecut toată noaptea de marţi spre miercuri în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron şi au format un lanţ uman de la primele ore ale dimineţii pe terenul unde urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Pentru asigurarea "ordinei publice" la faţa locului, autorităţile au trimis la Pungeşti 2 autocare pline cu jandarmi, pregătiţi pentru a îi asigura liniştea la sosirea utilajelor Chevron.

Jandarmii au intervenit pentru a îi îndepărta pe săteni din calea utilajelor Chevron, confruntarea între forţele de ordine şi săteni soldându-se cu spitalizări. O persoană a făcut infarct şi altele patru au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Ulterior, forţele de ordine s-au retras, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la faţa locului.

Protestele localnicilor din Siliştea au început de luni şi au ajuns la apogeu, miercuri, la sosirea în zona a utilajelor Chevron.

Chevron a primit în data de 3 octombrie undă verde de la autorităţile judeţene pentru a demara construcţia primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Anterior, în ciuda protestelor sătenilor, a miilor de bârlădeni, a ecologiştilor din România şi în pofida numeroaselor semnale de alarmată trase de specialiştii ce avertizau asupra consecinţelor extrem de periculoase ale exploatărilor gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Specialiştii români în seismologie consideră că exploatarea gazelor de şist generează cutremure.

"Am participat în vara aceasta la un simpozion la Viena, unde s-a explicat clar că există o legătură între exploatarea gazelor de şist şi intensificarea activităţii seismice din zonele respective. Injectarea tonelor de apă sub presiune produce o fracturare a straturilor subsolului, care nu poate fi controlată. De aceea, austriecii au ieşit în stradă şi nici n-au vrut să audă de exploatarea gazelor de şist." declara la începutul lunii octombrie,vorbind despre cutremurele de la Galaţi, dna cercetător dr. Iren Adelina Moldovan - şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice din cadrul INFP pentru publicaţia gălăţeană viata-libera.ro