Ponta îi critică pe "extremiştii" de la televizor
alte articole
Premierul Ponta a prezentat marţi în Parlament programul de guvernare al coaliţiei PSD-PC-PUNR-UDMR. După prezentarea programului, Ponta s-a referit la incidentele violente din timpul comemorării Zilei Libertăţii Secuieşti şi a explicat că Guvernul trebuie să facă tot posibilul pentru aplicarea legii şi a standardelor europene privind minorităţile şi să-i descurajeze pe extremiştii "din toate părţile", atât pe cei maghiari, dar şi pe cei români. Extremiştii, a mai declarat Ponta, sunt nu în Ardeal, ci "pe la Bucureşti", la televizor. Premierul nu i-a nominalizat pe extremiştii "de la televizor."
"Cred în continuare că noi trebuie să facem tot ce putem în primul rând pentru aplicarea legii şi a standardelor europene, dar şi pentru descurajarea extremiştilor din toate părţile: extremişti maghiari, extremişti români - din fericire, extremiştii români nu sunt în Ardeal, sunt pe la televizor, pe aici, pe la Bucureşti, pe Dâmboviţa - dar cu atât mai mult trebuie să încurajez pe cei care au capacitatea de a fi moderaţi, de a avea putere de dialog şi să-i descurajez pe extremişti din toate părţile", a declarat Ponta în Parlament, după ce a prezentat programul asumat de guvernul USD-UDMR.
Luni seara, în jur de 3500 de persoane au participat la Ziua Libertăţii Secuieşti, la Târgu Mureş. Manifestarea, menită a fi o comemorare a secuilor ucişi în 1854 a fost folosită de maghiari ca un prilej de a cere autonomia Ţinutului Secuiesc. Cum la manifestaţie au luat parte şi extremişti, lucrurile au degenerat, iar forţele de ordine au fost atacate cu petarde şi pietre. Pe străzile oraşului Târgu Mureş s-au auzit strigăte precum: "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".
Preşedintele CNS, Izsak Balasz, organizatorul manifestării, a citit o proclamaţie în care se evidenţiază faptul că obiectivul organizaţiei este soluţionarea situaţiei juridice a Ţinutului Secuiesc "prin intermediul dialogului şi colaborării" şi şi-a exprimat speranţa că noul guvern va arăta mai multă deschidere, adăugând că în scurt timp va iniţia un dialog între Guvern şi reprezentanţii Ţinutului Secuiesc pe subiectul viitorului regiunii.
"Accentuăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea României, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României. Solicităm ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, solicităm ca autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor, dar şi că guvernul să înceapă dialogul referitor la statutul Ţinutului Secuiesc", a afirmat Balasz.
Pe străzile oraşului Târgu Mureş s-au auzit strigăte precum: "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".
Cât despre noul guvern, UDMR-ul, cooptat la guvernare de PSD, crede că autonomia teritorială a ţinutului secuiesc reprezintă o "dezvoltare normală pentru comunitatea maghiară din România", motiv pentru care UDMR susţine acest demers.
"Vă spun sincer, suntem pro pentru că din 1992 e în programul politic al UDMR. Nu e ceva... un lucru absurd. Este foarte palpabil şi pentru noi asta înseamnă o dezvoltare normală pentru comunitatea maghiară. Să putem să avem aceste instrumente pentru că noi vrem să contribuim la dezvoltarea României cu tot ce putem mai bun", a declarat noul ministru al Mediului, Attila Korodi la Realitatea TV.