Ponta doreşte amplificarea relaţiilor economice cu SUA

Premierul a transmis luni, că ţara noastră ar trebui să înainteze relaţiile cu SUA în domeniul economic, punctul de start fiind parteneriatul strategic care există deja în zona politică şi militară, relatează Agerpres.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
22.10.2013

Premierul a transmis luni că ţara noastră ar trebui să avanseze în relaţiile cu SUA legate de domeniul economic, punctul de start fiind parteneriatul strategic care există deja în zona politică şi militară, relatează Agerpres.

Startul vizitei oficiale în State, a fost dat de dezbaterile cu principalele companii investitoare în România în care primul ministru negociază vânzarea resurselor naturale, energetice, teritoriale şi umane companiilor de peste Atlantic.

”Am dorit foarte mult ca prima zi a vizitei în SUA să fie dedicată întâlnirilor economice. Am avut ocazia să discut şi în particular, şi într-o dezbatere mai largă cu principalele companii care deja investesc în România, în energie, în agricultură şi în IT. Şi să prezint, practic, situaţia actuală a României, o ţară care iese după câţiva ani de crize şi de dificultăţi şi care poate fi pentru companiile americane nu doar o piaţă naţională, ci şi un partener regional ”, a explicat premierul la finalul discuţiilor organizate sub egida AMRO şi Business Round Table.

Premierul explică faptul că România a îndeplinit impecabil îndatoririle pe partea politică şi strategică cu SUA, care ar putea deveni unul din primii 10 parteneri comerciali ai ţării, în ciuda distanţei geografice considerabile.

”Sunt două domenii în care parteneriatul nostru strategic funcţionează impecabil. Unde eu nu sunt mulţumit este zona economică. SUA nu sunt în acest moment între primii 10 parteneri comerciali ai României sau investitori în România. Şi cred că pe baza unei relaţii politice şi militare excelente trebuie să facem mult mai mult. De aceea, prima mea zi de întâlniri a fost în zona economică”, a adăugat acesta.

Oficialul român insistă pe ideea unui parteneriat economic puternic pentru viitor ca răspuns la ofertele companiilor din SUA.

”Toate reacţiile pe care le-am avut au fost de încredere şi de satisfacţie pentru stadiul actual al investiţiilor şi de intenţii foarte clare pentru viitor. Din punctul meu de vedere relaţia politică şi militară pe care România o are cu SUA trebuie să facă pasul următor, în zona economică şi a cooperării comerciale”, a subliniat primul ministru.

Drept urmare, luni va avea loc o întrevedere cu secretarii de stat responsabili cu energia şi comerţul.

Ponta nu a uitat să menţioneze şi viitoarele discuţii cu Chevron, compania responsabilă de explorarea gazelor de şist în România, sursa protestelor din ultima perioadă alături de canadieni de la RMGC. În zona energiei mai mulţi investitori de calibru precum Exxon şi General Electric şi-au arătat interesul.

În domeniul agriculturii premierul nu a dat niciun nume, totuşi singura figură americană din domeniu cu istorie în România este Monsanto, compania responsabilă de organismele modificate genetic (au o şansă foarte ridicată pentru a provoca cancer, leucemii şi malformaţii) , care vede ţara noastră cea mai mare ţintă din Europa (cu profituri de miliarde de dolari anual) alături de Polonia, aceasta fiind interzisă în restul continentului.

Giganţii HP şi IBM vor continua de asemenea investiţiile făcute în ţara noastră din domeniul IT şi vor crea astfel mai multe locuri de muncă.

”Am discutat cu cei de la Exxon despre investiţiile şi explorările pe care le vor continua anul viitor. Este vorba despre prezenţa în România a unei tehnologii cu totul si cu totul extraordinare, de ultim nivel. De asemenea, cu fiecare dintre companiile cu care m-am întâlnit am discutat despre intenţiile de creare de locuri de muncă. Vor angaja în IT tineri din România şi îi vor păstra în România, ceea ce cred că este cel mai important”, a declarat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor