Radu Stroe vrea să se facă rău: ameninţă protestele Roşia Montana

”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”! sloganul sub care s-a protestat pentru Roşia Montană în zona Piaţa Chibrit din capitală.
”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”! sloganul sub care s-a protestat pentru Roşia Montană în zona Piaţa Chibrit din capitală. (Epoch Times România)

Ministrul de Interne Radu Stroe îşi schimbă atitudinea şi îi avertizează, luni, pe protestatari să nu fie violenţi şi să respecte legea.

"Organizatorii mitingurilor trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte legea, de voie sau de nevoie", a precizat luni Radu Stroe, în cadrul unei şedinţe la Ministerul de Interne (MAI).

Timp de peste o lună şi jumătate, de când au început să protesteze mii de oameni împotriva proiectului de explorare a minereurilor de la Roşia Montană nu au existat intervenţii foarte violente între jandarmi şi protestatari. Dar acest status-quo poate să se schimbe după vizita prmeierului Ponta în SUA.

Conflictele dintre jandarmi şi protestatari au început la Pungeşti, unde timp de aproape o săptămână localnicii au protestat împotriva amplasării utilajelor Chevron pentru explorarea gazelor de şist.

Sonda de explorare a gazelor de şist urmează să fie amplasată foarte aproape de sate: la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti, astfel încât localnicii au făcut chiar un lanţ uman stând în genunchi pentru a-şi apăra pământul. Jandarmii au folosit forţa atunci când câţiva localnici au reuşit să rupă cordonul jandarmilor şi au ajuns în zona unde nu aveau acces, respectiv perimetrul unde ar urma sa fie amplasată platforma Chevron. Aceştia au fost scoşi cu forţa din acel perimetru, iar ţăranii i-au acuzat pe jandarmi că i-au bruscat.

Sătenii din Pungeşti "blochează progresul"

După intervenţia în forţă a jandarmilor la Pungeşti, premierul a explicat că o ţară nu poate sta într-o mie de oameni care "blochează progresul" iar împotriva celor care împiedică "interese legitime ale ţării", forţele de ordine vor reacţiona dur.

“Pentru 300, 100, 1.000 de oameni nu putem bloca o ţară de 22 milioane şi o să vă cer, aveţi din partea mea mandat, jandarmii, poliţia, instituţiile statului să acţioneze fără niciun fel de complex când e vorba de încălcarea gravă a legii. Cred că nu putem să acceptăm ca lucrurile să treacă de această linie roşie”, a afirmat premierul Victor Ponta, după "incidentele" de la Pungeşti.

Premierul Victor Ponta i-a transmis lui Stroe să le dea mână liberă jandarmilor să intervină atunci când protestatarii devin violenţi.

Ca urmare, sâmbătă, autocarele cu protestatari care au plecat din Bucureşti la Pungeşti pentru a-i susţine pe localnici, au întâmpinat rezistenţa din partea poliţiştilor, care sub diferite pretexte au oprit cele 2 autocare de 4 şi respectiv de 5 ori pe traseu, întârziind ore întregi sosirea la Pungeşti.

Totodată, fiind de părere că la Câmpeni există "un grup extremist care încearcă să creeze o provocare violentă", Ponta a mandatat forţele de ordine să ia măsuri, dacă "extremiştii" care protestează împotriva Roşia Montană vor acţiona "violent" sau vor "leza" interesul "naţional."

Niciodată violenţa nu este o soluţie

Reamintim că într-un comunicat remis săptămâna trecută ministrul de Interne, Radu Stroe, a făcut apel la protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie", informa Mediafax.

"Îmi doresc ca situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie. Niciodată violenţa nu este o soluţie! Am încredere în faptul că protestatarii se vor comporta civilizat ca şi până acum", a mai afirmat Radu Stroe.

Dar luni ministrul de Interne a revenit cu o declaraţie mai tranşantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne