Producţie mare de vin în Europa. Şi România stă bine

Magazin Dr Puşcă cu vinuri de colecţie. (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.10.2013

Viticultorii din Europa au parte de un an bun în ce priveşte producţia de struguri, mai mare cu 15,2% faţă de cea de anul trecut, potrivit estimărilor Copa-Cogeca. În România, creşterea este şi mai mare, de circa 20%, ceea ce reprezintă un record al ultimilor 3 ani din punct de vedere al volumului, potrivit prognozelor avansate de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului.

După un an 2012 cu o producţie slabă din cauza condiţiilor meteo dificile, în 2013, «producţia a înregistrat o creştere semnificativă în acest an, iar calitatea este bună. Preţurile sunt stabile şi se pare că putem să ne aşteptăm la un sezon bun. UE a pierdut anul trecut anumite pieţe din cauza producţiei mici, care trebuie acum recâştigate», a declarat Thierry Coste, preşedintele grupului de muncă «Vin» din cadrul Copa-Cogeca.

Acesta susţine că producţia a fost întârziată în mai multe ţări din cauza condiţiilor meteorologice, cu excepţia Greciei.

Cel mai mare producător mondial, Franţa, se aşteaptă la o producţie mai mare cu 7%, totuşi sub media ultimilor cinci ani, conform estimărilor Ministerului francez al Agriculturii. Dacă Italia pare să se afle în aceeaşi situaţie, estimările sunt foarte optimiste pentru Spania – unde la data de 10 octombrie circa 30% din suprafeţe nu erau recoltate – şi Ungaria, în timp ce producţia din Grecia se caracterizează printr-o foarte bună calitate, potrivit prognozelor Copa-Cogeca. Producţia pare să crească şi în Portugalia şi se anunţă stabilă în Polonia, Austria şi Germania.

«În ciuda perspectivelor pozitive, trebuie să rămânem prudenţi. Este necesar să supraveghem situaţia cu atenţie pentru a preveni pe viitor crizele», a declarat Pekka Pesonen, secretar general al Copa-Cogeca. El a cerut negociatorilor europeni să pregătească acordul de liber schimb cu SUA care să garanteze protecţia indicaţiilor geografice şi menţiunile tradiţionale în condiţiile în care piaţa SUA este cea mai mare destinaţie pentru exporturile europene de vin.

În ce priveşte România, producţia de vin din acest an este estimată la peste 4 milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mare faţă de anul trecut, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. Condiţiile meteo favorabile, precum şi intrarea pe rod a unor suprafeţe noi au fost principalii factori care au mărit producţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor