Dacă Moldova nu va lupta cu corupţia există riscul să cadă în capcana sărăciei
alte articole
Dacă Moldova nu va lupta cu corupţia şi nu va acorda destulă atenţie reformelor în sistemul juridic, există riscul ca aceasta să cadă în capcana sărăciei. Astfel au opinat luni majoritatea partenerilor de dezvoltare europeni şi internaţionali ai RM în cadrul conferinţei "Moldova: justiţia împotriva corupţiei". Potrivit "Infotag", forumul a fost organizat de către Ministerul Justiţiei în colaborare cu ambasada SUA în RM, Asociaţia birourilor de avocaţi din SUA "Rule of Law Initiative" (ABA ROLI) şi Consiliul Europei.
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în RM, William H.Moser, a comunicat că ţara sa susţine pachetul de iniţiative legislative pentru lupta cu corupţia, adoptat săptămâna trecută de către Cabinetul de Miniştri şi înaintat Parlamentului RM.
"Corupţia larg răspândită este nu doar problema Executivului ci şi a întregului stat democrat. Acest fenomen reprezintă un obstacol pentru dezvoltare. Corupţia în judecătorii şi în organele de drept, însă, înseamnă pieirea întregului stat de drept", a spus diplomatul, menţionând că "fără supremaţia legii, Moldova nu va putea deveni o democraţie înfloritoare, iar apartenenţa acesteia la piaţa de liber schimb, în astfel de condiţii, este inadmisibilă".
"Dacă intenţiile Moldovei de aderare la UE sunt serioase, atunci ea trebuie să lupte cu corupţia. Funcţionarii de stat, indiferent de postul pe care îl ocupă, trebuie să fie traşi la răspundere pentru corupţie, dacă a avut loc şi a fost demonstrată. Organele competente trebuie să urmărească şi să pedepsească oficialii care au încălcat legea", a mai adăugat diplomatul.
Potrivit lui Moser, Moldova trebuie să aprobe un pachet de legi care vor înăspri răspunderea pentru corupţie. Şeful delegaţiei Comisiei Europene în RM, Pirkka Tapiola, este convins că după 22 de ani de guvernare independentă conducerea Moldovei trebuie să realizeze seriozitatea problemei în privinţa luptei cu corupţia.
Acesta a menţionat că din bugetul UE pentru implementarea măsurilor de eradicare a corupţiei se vor aloca 60 mil. euro, dintre care, până la sfârşitul anului vor fi transferate primele 15 mil. euro.
"Întrebarea de bază este ce şi cum trebuie schimbat. Am observat că în relaţiile business-politică nu există transparenţă, acelaşi lucru se atestă şi în sistemul de justiţie. Există cazuri când judecătoriile încearcă să ocupe o poziţie de neutralitate, însă se întâmplă că acestea devin un instrument sau un mijloc de răfuială", a spus diplomatul, explicând că UE încearcă să avertizeze Moldova despre faptul că fără schimbări de sistem în sfera juridică, fără o luptă activă cu corupţia, reformele nu vor avea succes.
Parlamentul trebuie să adopte, în cadrul celei mai apropiate şedinţe, pachetul de acte normative care vor înăspri lupta cu corupţia, în special în sistemul judecătoresc. Astfel, funcţionarului de stat condamnat anterior îi va fi interzis să ocupe posturi în domeniul justiţiei pe o perioadă de 15 ani, iar în cazurile speciale, va fi privat de dreptul de a activa. Pentru a fi angajaţi, candidaţii pentru posturile de judecători şi procurori vor trece testarea cu poligraful; odată cu introducerea în Codul Penal a termenului de "îmbogăţire ilicită", dacă oficialul nu va putea demonstra legalitatea averii sale, aceasta automat va fi confiscată.