Pompeo vizitează Bruxelles-ul înaintea discuţiilor cu Putin în Rusia
alte articole
Secretarul de stat american Mike Pompeo ajunge luni la Bruxelles înaintea unei vizite în Rusia – prima sa vizită în funcţia pe care o deţine – pentru convorbiri cu preşedintele Vladimir Putin. Întâlnirea dintre cei doi are loc pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Washington şi Moscova, potrivit RFE/RL.
În Bruxelles, Pompeo se va întâlni cu oficiali europeni pentru a discuta despre Iran şi alte probleme, a declarat duminică un oficial al Departamentului de Stat american, adăugând că Pompeo a anulat o oprire planificată la Moscova.
Pompeo ar fi trebuit să se întâlnească la Moscova cu oficiali ai ambasadei SUA şi cu membri ai comunităţii de afaceri americane, care a fost afectată de arestările recente în care sunt implicaţi doi cetăţeni americani, inclusiv proeminentul investitor Michael Calvey.
Secretarul de stat american se va întâlni marţi cu Putin şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în staţiunea Soci de la Marea Neagră, a mai precizat oficialul Departamentului de Stat.
“Punctul de plecare pe care trebuie să îl avem atunci când discutăm despre politica noastră faţă de Rusia... este acela de a recunoaşte în mod deschis că Rusia a luat măsuri agresive şi destabilizatoare pe scena globală”, a declarat în 10 mai înaltul oficial al Departamentului.
Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a adăugat că vizita lui Pompeo în Rusia este o “oportunitate pentru clarificarea acestor puncte cu guvernul rus şi pentru a prezenta care sunt aşteptările noastre şi a vedea cum putem forja o cale pentru a merge înainte”.
Controlul armelor va fi un punct important pe agenda discuţiilor, în special un “acord de control al armelor care reflectă realitatea modernă”, a susţinut oficialul.
În luna februarie, SUA şi-a suspendat participarea în Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, acuzând Rusia că a dezvoltat şi desfăşurat un sistem de rachete care încalcă prevederile acordului. Moscova, care a negat acuzaţia, a luat ulterior aceeaşi măsură.
De asemenea, Trump a insistat ca INF să fie renegociat pentru a include şi China, precizând că armata chineză a dezvoltat rachetele pe care SUA şi Rusia nu le pot dezvolta în baza acestui acord.
Tratatul INF le-a interzis Statelor Unite şi Rusiei să dezvolte, să producă şi să desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră cu rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.
Între timp, Moscova şi Washington s-au pregătit pentru a purta discuţii legate eventuala extindere a Tratatului New START, singurul acord ruso-american de control al armelor ce limitează desfăşurarea armelor nucleare strategice.
Tratatul urmează să expire în februarie 2021, însă poate fi prelungit cu 5 ani dacă ambele părţi sunt de acord în acest sens.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că Tratatul New START, încheiat în 2010 de predecesorul său Barack Obama, este un “acord prost” şi “unilateral”.