Trump susţine că John Kerry ar trebui să fie “urmărit în justiţie” pentru contacte cu Iranul

Legăturile democraţilor americani cu Teheranul încep să genereze probleme în SUA
Fostul secretar de stat american John Kerry
Fostul secretar de stat american John Kerry (Getty Images)

Întâlnirile pe care fostul secretar de stat american John Kerry a recunoscut că le-a avut cu reprezentanţi ai Iranului după ce a fost înlocuit în funcţie, cu scopul de a încerca să “salveze” acordul nuclear iranian, au fost caracterizate anterior de actualul secretar de stat Mike Pompeo ca fiind “fără precedent” şi “inconsistente cu politica externă a Statelor Unite”.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump l-a acuzat pe Kerry de încălcarea legii prin faptul că s-a întâlnit cu oficiali iranieni în 2018.

Referindu-se la discuţiile lui Kerry cu iranienii, Trump a declarat că unul dintre arhitecţii acordului nuclear iranian JCPOA trebuie să fie “urmărit în justiţie” pe baza Legii Logan.

“Ştiţi, John Kerry discută mult cu ei şi John Kerry le spune să nu sune. Aceasta este o încălcare a Legii Logan şi, sincer, cred că el ar trebui să fie urmărit în justiţie pentru acest lucru”, a susţinut joi preşedintele american la Casa Albă.

Legea Logan, creată în 1799 de preşedintele John Adams, interzice cetăţenilor americani să poarte discuţii diplomatice cu naţiuni străine.

Doar două persoane au fost puse sub acuzare pe baza acestei legi – una în 1803 şi alta în 1852 – dar acuzaţiile au fost suspendate în ambele cazuri, potrivit Fox News.

Un purtător de cuvânt al lui John Kerry, reacţionând la afirmaţiile lui Trump, a declarat că remarcile acestuia sunt “pur şi simplu eronate”, susţine raportul celor de la Fox News.

Purtătorul a adăugat că “secretarul Kerry a ajutat la negocierea unui acord nuclear care a avut rolul de a soluţiona probleme dificile. Lumea a susţinut la acea vreme acordul şi îl susţine şi acum. Sperăm că preşedintele se va concentra pe soluţionarea problemelor de politică externă cu care se confruntată America, în loc să îşi atace predecesorii pentru spectacol”.

În septembrie 2018, John Kerry a recunoscut că, după ce i-a expirat mandatul, s-a întâlnit în secret de cel puţin 4 ori cu înalt oficiali iranieni, în special cu ministrul de Externe Javad Zarif, pentru a încerca să salveze acordul nuclear iranian. Totuşi, Kerry nu a informat administraţia Trump în privinţa întâlnirilor, care au avut loc în Norvegia, Germania şi în alte locuri.

În mai 2018, Trump a scos SUA din acordul nuclear încheiat de marile puteri cu Iranul (JCPOA), a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului şi a aplicat sancţiuni suplimentar companiilor şi instituţiilor financiare ale ţărilor care fac afaceri cu iranienii. Ceilalţi semnatari ai acordului – China, Rusia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi UE – şi-au menţinut angajamentul pentru acord.

Totuşi, acum, Teheranul – după ce SUA a declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian şi a anunţat miercuri că va impune noi sancţiuni ce vor viza sectoarele iraniene ale fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului – a anunţat o retragere parţială din unele aspecte “voluntare” ale acordului, precizând că ţara nu va mai adera la unele dintre limitele impuse activităţii sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe