Europa respinge ultimatumul Iranului privind acordul nuclear

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe (Getty Images)
Andrei Popescu
09.05.2019

Uniunea Europeană a reiterat joi angajamentul său faţă de acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015 şi a insistat că nu va accepta niciun ultimatum, potrivit Deutsche Welle.

Iranul a anunţat o retragere parţială din unele aspecte “voluntare” ale acordului, precizând că ţara nu va mai adera la unele dintre limitele impuse activităţii sale nucleare.

Într-o declaraţie comună, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi miniştrii de Externe ai Marii Britanii, Franţei şi Germaniei au susţinut:

- Rămânem dedicaţi în întregime păstrării şi implementării integrale a acordului JCPOA.

- Respingem orice ultimatumuri şi vom evalua conformarea Iranului pe baza prestaţiei acestuia cu privire la angajamentele legate de sfera nucleară

- De asemenea, cerem Iranul să continue să adere la formatele şi mecanismele stabilite ale JCPOA

- Regretăm sancţiunile impuse de SUA şi sunt dedicaţi ridicării sancţiunilor aplicate asupra Iranului

La scurt timp după publicarea declaraţiei UE, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică a afirmat că Iranul speră să repare acordul cu marile puteri.

“Obiectivul nostru este acela de a consolida JCPOA şi de a-l readuce pe drumul cel bun”, a afirmat Behrouz Kamalvandi, fiind citat de agenţia de ştiri IRNA.

Miercuri, Iranul a declarat că, peste 60 de zile, va începe reluarea activităţii de îmbogăţire a uraniului la un nivel ridicat dacă ţările semnatare ale acordului nuclear nu vor reuşi să protejeze sectoarele petrolier şi bancar ale Iranului de sancţiunile americane. De asemenea, guvernul de la Teheran a precizat că va pune capăt limitării stocurilor sale de uraniu îmbogăţit şi “apă grea” ce sunt folosite de unele reactoare pentru fisiune nucleară.

SUA a acuzat Iranul că recurge la şantaj, în timp ce Rusia susţine că aliatul său din Orientul Mijlociu a fost provocat, în special prin reimpunerea unor sancţiuni americane. De asemenea, SUA a anunţat în această săptămână că a trimis în Orientul Mijlociu un grup de luptă maritim, care include un portavion, şi câteva bombardiere capabile nuclear B-52 pentru a transmite un mesaj clar Iranului.

În urmă cu un an, preşedintele american Donald Trump a scos SUA din acordul nuclear, acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

Miercuri, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, Washingtonul a declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor