Polonia va forma o forţă de apărare teritorială până în 2019

Varşovia a anunţat planuri pentru crearea unei noi forţe de apărare teritorială formată din 53.000 de voluntari până în 2019. Polonia a discutat de o perioadă de timp despre războiul hibrid purtat de Rusia.
Soldaţi polonezi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.11.2016

Ministrul Apărării polonez, Antoni Macierewicz, a declarat luni postului de televiziune TVN24 că până în 2019, forţa, care va costa 800 milioane de euro, ar trebui să aibă 53.000 de bărbaţi.

“Aceste unităţi reprezintă cel mai ieftin mod de a dezvolta puterea forţelor armate şi capabilităţile de apărare ale ţării. Reprezintă, de asemenea, cel mai bun răspuns la pericolele unui război hibrid precum cel ... care are loc în urma agresiunii Rusiei în Ucraina”, a declarat Macierewicz.

Experţii şi oficialii polonezi susţin că războiul hibrid reprezintă o tactică folosită de Rusia ce implică manipulare în loc de o declaraţie oficială de război.

Presiunea rusă

Planurile propuse de Ministerul Apărării cer ca fiecare dintre cele 16 provincii ale Poloniei să aibă o forţă de 3.000 până la 5.000 de voluntari care să fie supusă unei pregătiri militare, similar Gardei Naţionale a SUA. Provinciile estice Podlachia, Lublin şi Podkarpachie vor fi favorizate în această iniţiativă din moment ce sunt considerate a fi cele mai expuse la presiunea rusă.

Ministerul Apărării a declarat săptămâna trecută că va lansa de asemenea clase gratuite la nivel naţional pentru ca femeile să înveţe să se lupte neînarmate.

“Soldaţii profesionişti vor constitui între 6 şi 8% dintre aceste unităţi şi vor comanda voluntarii”, a declarat Beata Perkowska, purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării, pentru agenţia de ştiri AFP.

“Satan 2”

Anunţul de luni a fost făcut în urma recentelor imagini difuzate care arată că ruşii participă la un exerciţiu militar nuclear. Pe lângă decizia de luna trecută de a suspenda un tratat privind eliminarea plutoniului ce poate fi folosit în scop militar, se pare că preşedintele rus Vladimir Putin doreşte să folosească dezarmarea nucleară ca o monedă de schimb în disputele cu SUA privind Ucraina şi Siria.

În plus, Rusia a publicat recent imagini cu cea mai mare rachetă nucleară pe care a construit-o – numită Satan 2 de către NATO – care, aparent, este capabilă să distrugă o regiunea de mărimea Marii Britanii.

Între timp, rapoartele media din Rusia sugerează că administraţia de la Kremlin şi-a întărit Flota Baltică din Kaliningrad cu două nave de luptă de capacitate mică înarmate cu rachete de croazieră de rază lungă. Ziarul Izvestia a citat o sursă militară nenumită afirmând că cele două nave, Serpuhov şi Zeleni Dol, au pătruns deja în Marea Baltică. Aşa-numitele rachete de croazieră Iskander-M pot lovi ţinte de pe cuprinsul Poloniei şi a zonei Baltice.

Suport internaţional

Întărind apărarea în estul Europei, SUA a declarat în luna martie că va desfăşura o brigadă suplimentară de blindate, alcătuită din aproximativ 4.200 de soldaţi, la începutul anului următor, pe bază rotativă.

În plus, NATO a fost de acord să îşi mărească prezenţa în nord-estul Poloniei şi a zonei Baltice începând cu anul următor, creând patru grupuri de luptă cu un total de 4.000 de soldaţi, care sunt susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă alcătuită din 40.000 de soldaţi.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că mişcarea este “un răspuns cumpătat la ceea ce alianţa consideră a fi aproximativ 330.000 de soldaţi ruşi staţionaţi pe flancul vestic al Rusiei, în apropierea Moscovei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor