Mogherini: Politica UE faţă de Rusia nu se va schimba indiferent de poziţia SUA

Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană nu îşi va schimba politica faţă de Rusia chiar dacă SUA îşi va modifica poziţia sub administraţia recent alesului preşedinte Donald Trump.
Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, a declarat că UE are o poziţie bazată pe principii sănătoase în legătură cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi a situaţiei din estul Ucrainei, poziţie pe care nu o va schimba indiferent de posibilele schimbări în politica altor ţări.

Mogherini a făcut comentariile după o întâlnire specială a miniştrilor de externe din ţările UE, ce a avut loc duminică în Bruxelles, unde s-au discutat rezultatele alegerilor prezidenţiale americane.

Faptul că noul preşedinte american ales Donald Trump l-a lăudat pe omologul său rus Vladimir Putin a generat unele temeri că s-ar putea ca republicanul să relaxeze politica SUA faţă de Moscova şi poate chiar să uşureze sancţiunile economice împotriva Rusiei. UE a impus la rândul ei sancţiuni economice împotriva Rusiei din cauza implicării sale în criza din Ucraina.

Oficialul UE pentru afaceri externe a adăugat că Bruxelles-ul va continua să aibă un dialog eficient cu Rusia pe tema multor chestiuni internaţionale, inclusiv acordul nuclear iranian.

Ea a declarat că acordul nuclear – semnat anul trecut – este un acord multilateral susţinut de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU şi că este în interesul Europei şi al ONU să garanteze că acordul este implementat în totalitate.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a declarat că acordul cu Iranul este unul nefavorabil, de care a beneficiat doar Iranul, adăugând că, în cazul în care este ales preşedinte, va renunţa la el.

În plus, Mogherini a precizat că ministrul britanic de Externe Boris Johnson nu a participat la întâlnirea de duminică din Bruxelles din motive politice. Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a fost de asemenea absent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe