Interviu ce susţine că Putin va părăsi Kremlinul în 2017 dispare brusc dintr-un ziar naţional

Un proeminent analist politic rus a prezis într-un interviu că administraţia Kremlinului va cere alegeri prezidenţiale anticipate în primăvara anului următor. La scurt timp după publicarea într-un important ziar naţional rusesc, interviul a fost depublicat.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Potrivit ziarului rusesc Moscow Times, un interviu cu un proeminent analist politic a dispărut de pe website-ul Moskovski Komsomoleţ, unul dintre cele mai mari ziare naţionale printate în Rusia. În interviu său, Valeri Solovei a prezis că preşedintele rus Vladimir Putin va cere alegeri anticipate în Rusia. Analistul a adăugat că Putin se confruntă recent cu anumite probleme care îl vor forţa să predea puterea ţării unui succesor.

Valeri Solovei, profesor la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, este cunoscut pentru cunoştintele sale vaste privind politica internă a Kremlinului. La începutul acestui an, de exemplu, el a prezis în mod corect că Anton Vaino îl va înlocui pe Serghei Ivanov în funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale.

Solovei a refuzat să discute cu reporterii despre dispariţia interviului de pe website-ul ziarului Moskovski Komsomoleţ.

În interviul care a dispărut, însă este încă disponibil în diverse arhive pe Internet, Solovei afirma că Moscova va cere alegeri prezidenţiale anticipate în primăvara anului 2017 – cu un an mai repede decât s-a programat iniţial. Putin nu va candida pentru un alt mandat la conducerea ţării, a precizat Solovei.

Conform profesorului, administraţia Putin îşi va clarifica planurile de viitor în decembrie. Solovei a susţinut că Putin se confruntă cu anumite “probleme” care vor necesita absenţa de pe scena publică timp de câteva luni consecutive. Putin este dezamăgit de cadrele sale actuale, a precizat Solovei, şi are incertitudini în ceea ce priveşte abilitatea lor de a conduce Rusia pe scena globală şi de a dezvolta relaţia ţării cu Occidentul.

În opinia lui Solovei, Dmitri Medvedev, actualul premier şi fost preşedinte al Rusiei între două mandate ale lui Putin, este pregătit pentru a reveni la Kremlin. Totuşi, elemente intransigente din ţară s-ar opune acestei mişcări.

Şi în 2008 Putin s-a retras de la conducerea ţării, iar acum un potenţial succesor este Serghei Ivanov, care a fost concediat recent din funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale, dar are totuşi o influenţă politică puternică.

Interviul cu Solovei a dispărut la scurt timp după publicarea sa. Redactorul şef şi patronul ziarului, Pavel Gusov, a declarat ziarului Nastoiashchee Vremia (Current Time), finanţat de administraţia americană, că interviul cu Solovei a fost depublicat după ce au fost descoperite câteva erori faptice în text. Gusov a adăugat că vor trece câteva zile pentru a se face corecţiile necesare.