Polonia răspunde tăios la scrisoarea critică trimisă de UE

Polonia a descris ca fiind “absurdă” o scrisoare critică trimisă de Uniunea Europeană, prin care s-a cerut o “monitorizare” a deciziilor Varşoviei.
Ministrul polonez al justiţiei Zbigniew Ziobro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.01.2016

“Nu obişnuiesc să răspund la comentariile absurde la adresa Poloniei făcute de politicieni străini”, i-a răspuns ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, comisarului UE pentru societate şi economie digitală Günther Oettinger, într-o scrisoare publicată sâmbătă de agenţia de ştiri de stat PAP.

Relaţiile dintre Polonia şi Bruxelles s-au tensionat după ce partidul de guvernăment Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile în 2015 pe baza unei platforme eurosceptice şi a decis să facă unele schimbări drastice în privinţa politicilor guvernamentale.

Oettinger s-a adresat Poloniei săptămâna trecută, susţinând că noile politici ale Varşoviei privind modificarea Constituţiei şi presupusa restricţionare a mass mediei contrazic standardele UE.

El a sugerat că deciziile Poloniei să fie monitorizate de Bruxelles.

“Astfel de cuvinte, rostite de un politician german, sunt cele mai rele mesaje în rândul polonezilor. De asemenea, şi pentru mine. Sunt fiul unui ofiţer polonez, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a luptat în Armata Naţională sub ‘supravegherea germană’”, a declarat Ziobro.

Armată Naţională a fost principala mişcare de rezistenţă poloneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timp ce “supravegherea” ar putea fi o referire la ocupaţia nazistă a Poloniei.

În plus, Ziobro a pus sub semnul întrebării propria situaţie a Berlinului în privinţa libertăţilor mass mediei, susţinând că Germania a lansat un blocaj mediatic în cazul atacurilor care au avut loc împotriva a zeci de femei din Koln în ajunul Anului Nou.

“Am ajuns la o concluzie tristă că este mai uşor pentru dv. să discutaţi despre ameninţări fictive la adresa libertăţii presei din alte ţări, decât să condamnaţi cenzura din propria ţară”, a scris Ziobro.

Nu a existat o reacţie imediată din partea Bruxelles-ului sau Berlinului la scrisoarea acestuia.

Tentativele partidului PiS de a schimba anumite politici au declanşat proteste la nivel naţional din partea opoziţiei, care susţine că PiS urmăreşte să preia controlul asupra sectorului judiciar şi asupra mass mediei.

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi-a exprimat la rândul său “temerile” cu privire la schimbările politice plănuite de Varşovia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor