Polonia adoptă o controversată lege media. UE îngrijorată

Preşedintele polonez Andrzej Duda a aprobat o lege care oferă guvernului un control sporit asupra organizaţiile media de stat. Bruxelles-ul a criticat proiectul de lege în repetate rânduri, insistând că acesta ar putea încălca libertatea de exprimare.
Andrzej Duda, noul preşedinte al Poloniei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.01.2016

O purtătoare de cuvânt a preşedintelui Duda a susţinut că preşedintele a semnat legea joi, în ciuda temerilor crescânde din partea comunităţii internaţionale că Varşovia urmăreşte să reducă la tăcere opoziţia.

Legea, care permite guvernului să numească miniştri responsabili de organizaţiile media de stat, a atras nemulţumirea Bruxelles-ului după ce partidul conservator-naţionalist aflat la guvernare a făcut presiuni în vederea adoptării ei în decembrie 2015. Comisia Europeană a anunţat duminică faptul că va dezbate legea în cadrul unei întâlniri care va avea loc în 13 ianuarie.

Duda doreşte ca mass media poloneză să fie “imparţială, obiectivă şi credibilă”, a declarat purtătoarea de cuvânt. Dar oficialii UE, organizaţiile media şi organizaţiile de monitorizare a libertăţii media - precum Reporters Without Borders, European Broadcasting Union şi Asociaţia Jurnaliştilor Europeni - au criticat legea.

Întâlnirea din 13 ianuarie ar putea, în teorie, să ducă la aplicarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene şi la suspendarea drepturilor de votare ale Poloniei în cadrul blocului european. Totuşi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că această opţiune rămâne destul de improbabilă.

“Acum discutăm cu Polonia şi nu doresc să speculez asupra consecinţelor viitoare, care ar putea fi cauzate de aplicarea Articolului 7. Nu am ajuns acolo şi nu cred că vom ajunge în acel punct”, a susţinut Juncker reporterilor în Amsterdam, conform Deutsche Welle.

Război al cuvintelor

Marţi, Varşovia l-a invitat pe reprezentantul Comisiei Europene pentru discuţii privitoare la noua lege. Într-un interviu cu un post de televiziune polonez, ministrul de Externe Witold Waszczykowski a susţinut că doreşte să clarifice o parte din “declaraţiile ciudate şi neclare ale unor membri ai Comisiei Europene care, pe baza rapoartelor din presă ... încep să judece Polonia.”

Într-un interviu cu ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, comisarul UE pentru societate şi economie digitală Günther Oettinger a declarat că blocul european este îngrijorat de faptul că “organizaţiile media de stat şi-ar putea pierde rolul de a informa cetăţenii într-o manieră independentă”, adăugând că pentru a nu se întâmpla acel lucru “trebuie să întărim independenţa organismelor de reglementare”.

În aceeaşi zi, Waszczykowski a declarat ziarului german Bild că există un standard dublu în ceea ce declară Bruxelles-ul. El a susţinut că niciun oficial UE nu a ieşit la rampă pentru a vorbi în perioada fostului guvern pro-UE, deşi pe atunci “nu exista pluralism în mass media publică” poloneză.

În context, patru membri seniori ai televiziunii publice poloneze au demisionat după adoptarea legii în Parlament. Printre ei s-a aflat şi renumitul jurnalist Tomazs Lis.

“Nimeni nu poate forţa Polonia să tacă. Nimeni nu mă poate forţa să îmi închid gura”, a scris el, pe contul său de Facebook, într-o postare legată de demisia sa.

Partidul de guvernament Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski a câştigat alegerile în octombrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor