Polonia nu cedează presiunilor europene pentru schimbarea reformei în Justiţie
alte articole
Polonia nu va face niciun fel de concesii în disputa cu Uniunea Europeană privind reformele judiciare, a declarat Jaroslaw Kaczynski, şeful Partidului Legii şi Justiţiei (PiS), de guvernământ.
"Programul de schimbări profunde în ţara noastră nu va încetini, dimpotrivă - nu se poate vorbi despre ajungerea la un acord cu puteri care de ani de zile au tratat Polonia ca pe o proprietate a lor", a declarat Kaczynski cotidianului Gazeta Polska Codziennie, citată de Reuters.
Luna trecută, Polonia a devenit primul stat membru al UE împotriva căruia UE a lansat procedura cuprinsă în Articolul 7 din cauza unor legi menite să reformeze Justiţia, cu care UE nu este de acord, pe motiv că subminează standardele statului de drept.
Noul ministru de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat săptămâna trecută că doar Curtea de Justiţie a UE ar trebui să fie implicată în procedurile împotriva Poloniei ca "singura instituţie care are dreptul" să decidă dacă legea şi standardele UE sunt respectate în Polonia.
Kaczynski a spus că observaţiile lui Czaputowicz nu erau precise: "Nu există, desigur, nicio modalitate în care Polonia ar putea să permită Curţii de Justiţie să decidă cu privire la reformele din Justiţie. Aceasta este competenţa noastră internă garantată de legislaţia UE", a spus el.
Kaczynski a devenit lider de facto al ţării după ce PiS a câştigat alegeri la sfârşitul anului 2015.
Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat la începutul acestei luni că disputa ţării sale cu Comisia Europeană este doar o "neînţelegere" şi că este nevoie de un dialog.
Invocarea Articolului 7 este un scandal politic major pentru Polonia, dar este puţin probabil ca UE să ajungă să impună sancţiunea de suspendare a drepturilor de vot ale Poloniei. Aliatul acesteia, Ungaria, a promis că va bloca orice astfel de măsură.