Politolog: Uniunea Europeană doreşte să îndepărteze Ucraina şi Republica Moldova de Rusia
alte articole
"Parafarea şi semnarea de către R.Moldova şi Ucraina a acordurilor de asociere şi liber schimb cu UE este posibilă, dar aceasta va fi o decizie pur politică, al cărei scop este de a îndepărta RM şi Ucraina de Rusia şi de a finaliza distrugerea spaţiului postsovietic", consideră preşedintele Asociaţiei politologilor independenţi din Transnistria, Andrei Safonov.
Solicitat de "Infotag", politologul a făcut două presupuneri despre posibila desfăşurare a evenimentelor.
Prima - Situaţia rămâne incertă până la sfârşitul anului 2014. În această perioadă, preferinţele pentru întreprinderile transnistrene în relaţiile cu UE se vor menţine. Acest interval de timp, va fi folosit de Occident pentru a convinge guvernarea transnistriană să se orienteze spre Bruxelles şi Chişinău. În acest sens, Occidentul va fi susţinut de România.
A doua - Occidentul împreună cu Chişinăul vor încerca să încercuiască Transnistria prin intermediul poliţiei de frontieră, a diferitor posturi migraţionale etc. Se va încerca suprimarea economiei Transnistriei, orientând Ucraina împotriva acesteia. Foarte multe vor depinde de guvernarea de la Kiev. Dacă Ucraina va pune importul din Transnistria sub controlul RM, aceasta va deveni o problemă pentru economia regiunii. Safonov accentuează rolul Kremlinului în această situaţie.
"Dacă conducerea RM va îndrepta Moldova spre UE, atunci Rusia chiar dacă nu va putea recunoaşte independenţa Transnistriei, atunci va începe să colaboreze direct cu regiunea transnistreană. Acest fapt presupune deschiderea reprezentanţelor anumitor agenţii şi consolidarea suportului militar, căutarea mijloacelor de a transfera producţia industrială şi agrară sub patronajul rus", consideră politologul.
Andrei Safonov este convins că Occidentul va încerca să readucă Tiraspolul sub jurisdicţia Chişinăului, care este îndreptat spre UE şi unde România va avea rolul de avocat al Chişinăului.
"Bucureştiul pregăteşte premize pentru a absorbi RM sub deviza "unificarea naţiunilor dezbinate în cadrul UE". Refuzul preşedintelui României de a prezenta parlamentului Tratatul privind frontiera moldo-română este o dovadă acestui fapt. De aceea nu are sens ca Tiraspolul să-şi dea acordul pentru a participa la schema de integrare europeană, pentru că această participare va fi una pasivă şi într-un final va duce la lichidarea guvernării transnistrene", constată Andrei Safonov.