Iurie Leancă: Rusia trebuie să-şi retragă trupele ruseşti din Transnistra

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
27.09.2013

Rusia trebuie să-şi retragă trupele ruseşti din Transnistra. Despre aceasta a declarat joi în cadrul şedinţei celei de-a 68 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se desfăşoară la New York, premierul Iurie Leancă. Potrivit "Infotag" care face referire la presa străină, premierul a menţionat că "Moldova încearcă să activizeze contactele între forţele de ordine, să menţină stabilitatea în zona de securitate, şi pledează pentru ca misiunea de menţinere a păcii să fie transformată într-o misiune civilă de supraveghere cu mandat internaţional.

"Noi solicităm ca procesul de retragere a trupelor suseşti să fie finalizat în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. Moldova este dispusă să accepte un compromis în regiune, care ar asigura ţării un nivel rezonabil de suveranitate", a declarat premierul.

De la tribuna ONU, Leancă s-a referit şi la relaţiile dintre RM şi UE, precizând că "agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului este orientată spre integrare europeană", iar la moment autorităţile lucrează asupra Acordului de Comerţ Liber cu UE, care urmează să fie parafat la summit-ul de la Vilnius din noiembrie. Ce-a de-a 68-a sesiune a Adunării Generale a ONU şi-a început lucrările marţi şi va dura şapte zile.

La sesiune participă şefi de stat, guverne şi miniştri din 193 de ţări ale lumii. Una din principale teme ale discuţiei este situaţia din Orientul Mijlociu, în special din Siria. Tot, joi, prim-ministrul a avut o întrevedere cu Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate, Catherine Aston.

Oficialii au discutat despre relaţiile bilaterale şi agenda europeană a Republicii Moldova.

Iurie Leancă s-a întâlnit şi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbj Jagland. Cei doi oficiali au vorbit despre Planul de Acţiuni al Consiliului Europei privind susţinerea reformelor în Republica Moldova. Planul urmează să fie lansat de Consiliul Europei în toamna acestui an, cu suportul Uniunii Europene.

Premierul a avut o întrevedere bilaterală şi cu omologul său nipon, Shinzo Abe. Cei doi oficiali au discutat despre relaţiile bilaterale, sprijinul constant şi consistent oferit de Japonia pentru îmbunătăţirea sistemului de medicină, precum şi despre aducerea investiţiilor japoneze pe piaţa Republicii Moldova. Cei doi au convenit asupra unor vizite bilaterale la nivel înalt.

În septembrie 2012, preşedintele Nicolae Timofti de asemenea a solicitat de la tribuna ONU retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, precizând că "acestea staţionează pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale".

În anul 1999 la Istambul în cadrul Summit-ului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Rusia şi-a asumat angajamentul de a-şi retrage trupele din Transnistruia până la finele anului 2002. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor