Experţi: Moldova este lider printre ţările Parteneriatului Estic privind indicele de integrare europeană şi liberalizarea regimului de vize

Moldova este lider printre ţările Parteneriatului Estic privind indicele de integrare europeană şi liberalizare a regimului de vize. Aceasta este opinia experţilor, făcută publică în ajunul prezentării la Chişinău a indicelui privind integrarea europeană şi liberalizarea regimului de vize pentru ţările Parteneriatului Estic.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
04.10.2013

Moldova este lider printre ţările Parteneriatului Estic privind indicele de integrare europeană şi liberalizarea regimului de vize. Aceasta este opinia experţilor, făcută publică în ajunul prezentării la Chişinău a indicelui privind integrarea europeană şi liberalizarea regimului de vize pentru ţările Parteneriatului Estic.

Potrivit "Infotag", reprezentantul Institutului de Politică Mondială de la Kiev, expertul IDIS "Viitorul", Leonid Litra, susţine că indexul reprezintă, în special, aprecierea nivelului de colaborare a ţării cu UE, apropierea de UE, conformitatea cu standardele europene.

"Moldova a demonstrat cele mai bune rezultate între şase ţări estice învecinate cu Uniunea Europeană. Ea a înregistrat rezultate bune la capitolul democraţie, combaterea corupţiei, respectarea drepturilor omului, în comparaţie cu celelalte state. Totuşi, mai este mult de lucru, în special în domeniul energeticii şi al transportului", a spus expertul.

În opinia sa, Moldova trebuie să reformeze justiţia şi să intensifice lupta cu corupţia.

"În acelaşi timp, în tendinţa de integrare europeană, Moldova nu trebuie să adere la NATO, ca să nu piardă statutul de ţară neutră şi, odată cu aceasta, Transnistria definitiv", este convins expertul.

Conducătorul proiectului, Irina Solonenco, afirmă că Moldova "are o dinamică pozitivă în dezvoltarea politică şi, în comparaţie cu anii precedenţi, o creştere la toate capitolele".

"Cu regret, aceşti indici pozitivi sunt doar în comparaţie cu ţările vecine în cadrul Parteneriatului Estic", a spus sursa citată.

Indicele a fost publicat pentru prima dată în anul 2011. Actualul indice, înainte de a fi făcut public în Moldova, a fost prezentat în Armenia şi Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor