Secretarul de Stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a declarat că România este dispusă să acorde Chişinăului suport în procesul de integrare în Uniunea Europeană
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a declarat că România este dispusă să acorde Republicii Moldova suport în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Despre aceasta, Aurescu a relatat în cadrul conferinţei "Contribuţii la Parteneriatul pentru dezvoltare dintre România şi Republica Moldova", organizată de Asociaţia de Politică Externă din Republica Moldova, în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene.
"Noi credem în succesul Republicii Moldova în apropiatul summet de la Vilnius. După summet, Moldova va avea o altă atitudine faţă de UE. Se vor extinde relaţiile de colaborare. Cetăţenii moldoveni vor beneficia de traversare liberă a bunurilor şi serviciilor, dar şi de liberalizarea regimului de circulaţie. Înafară de aceste beneficii imediate, mai există şi cele pe termen lung, care se referă la modernizarea şi creşterea eficacităţii instituţiilor de stat, respectarea drepturilor şi libertăţii omului, la democratizarea şi dezvoltarea pluralismului", a reiterat diplomatul. Secretarul a încurajat autorităţile moldoveneşti să "meargă cu demnitate pe calea reformelor", dar societatea civilă "să fie un catalizator în procesul de modernizare a ţării".
Diplomatul a menţionat, de asemenea, că "Moldova poate miza pe sprijinul României şi experienţa ei în procesul dificil de integrare". Potrivit lui Aurescu, există mai multe modele de eurointegrare, iar "Moldova poate urma modalitatea utilizată de România, nu doar pentru a-i urma succesele, dar pentru a evita unele erori" "Este nevoie de o largă dezbatere internă şi de un mai mare interes şi implicare pentru asocierea palierului local la agenda europeană a administraţiei centrale. Cred că integrarea europeană trebuie asumată nu numai la Chişinău, dar şi la Ungheni, Bălţi, Comrat, Cahul şi, în perspectivă, şi la Tiraspol. În general vorbind, asumarea agendei europene trebuie să aibă loc la nivelul întregii societăţi, pe toate nivelele acesteia", a opinat diplomatul.
Aurescu este de părere că, Moldova ar trebui să adopte o Declaraţie, care ar proclamă ideea de integrare europeană la nivel naţional, precum a procedat clasa politică din România, în 1995, prin Declaraţia de la Snagov.
"Suntem conştienţi de provocările şi presiunile resimţite în ultima perioadă nu doar de Guvernul Republicii Moldova, dar şi de societate şi cetăţeni. Cel mai clar şi puternic răspuns pe care îl poate da R. Moldova este de consolidare a orientării europene şi de aprofundare a reformelor interne, în toate domeniile. Pe acest drum al reformelor Republica Moldova poate găsi inspiraţie în procesele de transformare din ultimele două decenii din România. Parteneriatul Strategic cu România este, în acest context, integral adaptat şi adecvat pentru a răspunde problemelor concrete cărora Chişinăul trebuie să le găsească răspunsuri astăzi, pe drumul său european", a menţionat Secretarul.