Politolog român: Ar fi o nebunie absolută ca moldovenii să se zăvorască pe dinăuntru

Moldova trebuie să se orienteze către UE unde toată lumea are de profitat, iar alegătorii trebuie să abandoneze egoismul şi să se gândească la urmaşii lor care nu îşi văd viitorul într-o închisoare de tip URSS, susţine Alina Mungiu-Pippidi.
Alina Mungiu Pippidi (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
31.10.2016

Politologul român, Alina Mungiu-Pippidi, preşedinta Societăţii Academice Române, iniţiatoarea platformei civice “România Curată” şi profesor universitar la Berlin, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă susţine că Moldova este în situaţia cu totul ieşită din comun, când majoritatea tinerilor sunt plecaţi în afara ţării, iar sub ochii noştri se desenează noile graniţe ale Europei. În contextul alegerilor prezidenţiale se pune întrebarea dacă Moldova va reuşi să fie înăuntru sau va rămâne pe dinafară. Alegerea urmează a fi între trecutul ţării şi viitorul ei.

„Moldova e un teritoriu foarte defavorizat şi nimeni nu a făcut vreodată serviciu Moldovei şi nici nu îl va face în continuare. Trebuie de înţeles însă, că Moldova trebuie să se orienteze pragmatic acolo unde îi sunt interesele, iar interesele se definesc faţă de cum marile puteri din jurul Moldovei acţionează în general, nu doar faţă de Moldova.

Uniunea Europeană, în general, când face Acordul de Liber Schimb cu cineva, toată lumea are de profitat, de asta bărcile cu imigranţi încearcă să ajungă pe continentul european, acolo vrea să trăiască lumea şi nu vedem niciun fel de bărci de imigranţi pe Marea Neagră sau să vrea cineva să meargă să trăiască în Rusia”.

Alina Mungiu-Pippidi specifică, potrivit sursei citate, că “nu e vorba de identitate, că te consideri asiatic sau că te consideri român sau că te consideră rus. E vorba dacă vrei să fii acolo unde alţi oameni se îneacă în bărci în fiecare zi ca să ajungă să trăiască.” Ar fi o nebunie absolută ca moldovenii să se zăvorască pe dinăuntru în ceea ce până la urmă se va dovedi a fi pur si simplu o închisoare.

“Dacă acest lucru se va întâmpla, frontul, ca să mă exprim în termeni geopolitici, se va scurta. Deci, Moldova va rămâne pur şi simplu afară. Graniţa dintre România şi Moldova, Prutul, va deveni graniţa Europei şi va fi o graniţă super întărită. Pentru că vedeţi ce se întâmplă în zilele astea cu frontierele. Frontierele vor deveni mai impenetrabile decât au fost şi de aia este foarte important să nu fii pe frontieră sau să nu fii pe partea rea a frontierei”, a notat politologul român.

Alina Mungiu a mai menţionat că, moldovenii, din egoism, ar putea vota pentru un model de ţară închisă, pentru că oamenii se gândesc doar la ei înşişi şi nu se gândesc la urmaşii lor, la familia lor mai largă, la oamenii mai tineri care trebuie să aibă un loc în care să se întoarcă acasă.

Eu nu vreau să mă amestec în alegerile din Republica Moldova, dar le dau doar acest foarte simplu sfat: “Să-şi pună pur si simplu problema - vrem să rămânem o ţară de pensionari, vrem să fim o colonie de pensionari URSS, că am mai văzut altele în jurul Mării Negre, asta vrea să fim?

Sigur că fiecare vrea să fie liniştit mâine, poimâine şi se gândeşte la interesul lui mărunt. Dar, oameni buni, aveţi copii, aveţi nepoţi, gândiţi-vă puţin la copii şi nepoţi, ei vor altceva şi sunt capabili de altceva, sunt capabili să concureze şi să muncească în Europa asta mai mare, că se vede, o fac deja. Lăsaţi-le uşa deschisă pentru ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor