CEC: Cea mai înaltă rată de prezenţă la vot s-a înregistrat în Chişinău

După alegerile prezidenţiale care s-au desfăşurat duminică în Republica Moldova, Igor Dodon se află în frunte cu puţin peste 48 la sută, urmat de Maia Sandu cu peste 38 la sută.
Alina Rusu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (captură foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
31.10.2016

În urma unui bilanţ preliminar prezentat de Comisia Electorală Centrală privind totalizarea rezultatelor alegerii preşedintelui Republicii Moldova la 30 octombrie 2016 observăm că prezenţa la vot a fost de 49,03 la sută, ceea ce insemană că la urnele de vot s-au prezentat 1.436.241 de cetăţeni cu drept de vot.

Până acum au fost procesate 99,42 la sută din procesele verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare.

„Cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în municipiul Chişinău, astfel la urne fiind prezenţi 54,43 la sută. Cea mai scăzută rată a prezenţei la urne a fost înregistrată în raionul Cantemir, la vot au participat puţin peste 40 la sută. Conform informaţiilor deţinute, în secţiile de votare deschise peste hotare, s-au prezentat la urne peste 67 mii alegători. Cea mai activă participare s-a înregistrat în Italia, România, Franţa, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Canada”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu.

Până la această oră, potrivit rezultatelor preliminare, observăm următorul clasament:

Igor Dodon, Partidul Socialist din Moldova – 48,23%

Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 38,42%

Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 6,03%

Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,11%

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal din Moldova – 1,80%

Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,08%

Maia Laguta, candidat independent – 0,75%

Silvia Radu, candidat independent – 0,4%

Ana Guţu, Partidul „Dreapta”, - 0,17%

Amintim că duminică, 30 octombrie, cetăţenii Republicii Moldova s-au prezentat la secţiile de votare pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, după o decizie a Curţii Constituţionale din 4 martie 2016. Potrivit acesteia, modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări, astfel încât dreptul de alegere a preşedintelui ţării a revenit populaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor