Politicienii străini spionaţi la G20 în 2009 de serviciile britanice şi americane

Presedintele rus Dmitri Medvedev, impreuna cu premierul britanic, David Cameron.
Presedintele rus Dmitri Medvedev, impreuna cu premierul britanic, David Cameron. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)

Apelurile telefonice ale liderilor şi delegaţiilor străine au fost interceptate şi calculatoarele spionate. Aceasta este activitatea pe care serviciile de informaţii britanice şi americane le-ar fi efectuat în timpul summit-ului G20 de la Londra din 2009. Acest lucru a fost dezvăluit de către publicaţia Guardian on-line, doar cu câteva zile înainte de explozia scandalului Datagate în SUA şi în ajunul Summit-ului G8 din Irlanda de Nord, relatează luni publicaţia Corriere.

Verificările au fost efectuate de către britanicul GCHQ (Government Communication Headquarters), dar, de asemenea, de către agenţii americani ai NSA (Naţional Security Agency), care ar fi spionat conversaţiile secrete ale fostului preşedinte rus (şi actualul prim-ministru), Dmitri Medvedev.

Publicaţia „The Guardian” citează conţinutul documentelor secrete revelate de Edward Snowden, sursa care a expus existenţa programului american secret de supraveghere, Prism, dezvăluite prin coloanele aceluiaşi ziar.

Potrivit acestei surse, G20 din anul 2009 a fost caracterizat de un sistem elaborat de spionare a conversaţiilor unor întregi delegaţii, cum ar fi cea condusă de ministrul de Finanţe turc şi de liderii prezenţi la summit, prin instalarea la punctul internet a anumitor software-spioni şi prin controlul sistemului capilar al Blackberry folosit de către oaspeţi.

Infiltrarea a fost autorizată de laburistul britanic Gordon Brown prim-ministru de atunci. Dar ar fi implicaţi, de asemenea, un număr mare de agenţi ai Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) americane – aceeaşi care a efectuat programul Prism - bazaţi în Marea Britanie în acea perioadă şi interesaţi în special de preşedintele Medvedev.

În raportul privind controalele efectuate asupra conversaţiilor preşedintelui rus de atunci (acum prim-ministru), printre altele, se pune în evidenţă - în conformitate cu documentele aflate în posesia Guardian - "o schimbare" în sistemul de comunicaţii al liderului rus cu Moscova: prin intermediul Ambasadei din Londra. Acest nou val de dezvăluiri, în ziua reuniunii de la Londra, între premierul britanic David Cameron şi preşedintele rus Vladimir Putin şi la numai câteva ore de la G8, este de natură să arunce o umbră de ruşine pe Summit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe