Edward Snowden a părăsit hotelul în care era cazat la Hong Kong (presă)

(Mario Tama / Getty Images)
Epoch Times România
11.06.2013

Edward J. Snowden, fostul angajat al CIA, acuzat de divulgare de informaţii clasificate, a părăsit hotelul din Hong Kong, unde a fost ascuns timp de mai multe săptămâni, în timp ce oficialii Departamentului de Justiţie din SUA au început luni procesul de formulare a acuzaţiilor împotriva acestuia, scrie New York Times.

Potrivit publicaţiei americane, nu este clar unde ar fi plecat Snowden. La rândul său, BBC informează că fostul angajat al CIA a părăsit hotelul luni şi că, deşi nu se ştie unde este, se crede că acesta s-ar afla încă la Hong Kong.

Indiferent dacă Snowden a rămas la Hong Kong sau a fugit într-o altă ţară - cum ar fi Islanda, unde a declarat că ar putea solicita azil - acuzaţiile formulate împotriva sa vor consolida poziţia Departamentului de Justiţie dacă acesta va încerca să-l extrădeze în Statele Unite.

Ancheta Departamentului de Justiţie în cazul Snowden va fi supravegheată de către biroul FBI din Washington, care deţine o experienţă considerabilă în ceea ce priveşte urmărirea penală a acestor cazuri, a declarat un oficial.

Agenţii încearcă în prezent să afle cât mai multe informaţii despre Snowden şi încearcă să-i intervieveze pe membrii familiei acestuia.

Ancheta Departamentului de Justiţie este doar una dintre cel puţin două anchete guvernamentale deschise pe acest subiect. Agenţia Naţională de Securitate a început să încerce să identifice şi să localizeze persoana responsabilă pentru scurgerea de informaţii, atunci când The Guardian a publicat prime dezvăluiri miercurea trecută.

Ancheta NSA examinează în prezent la ce informaţii a avut acces Snowden şi ce a putut lua de la agenţie.

Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Justiţie şi agenţiile de informaţii americane au refuzat să ofere comentarii luni despre anchetă şi despre Snowden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor