Fost angajat CIA îşi dezvăluie motivele pentru scurgerea de informaţii


Un suporter afişează o pancartă la un mic miting organizat în Piaţa Union din Manhattan, 10 iunie 2013, în semn de susţinere pentru Edward Snowden de la NSA care a divulgat unele informaţii secrete privind monitorizarea cetăţenilor americani.
Un suporter afişează o pancartă la un mic miting organizat în Piaţa Union din Manhattan, 10 iunie 2013, în semn de susţinere pentru Edward Snowden de la NSA care a divulgat unele informaţii secrete privind monitorizarea cetăţenilor americani. (Mario Tama / Getty Images)
Epoch Times România
11.06.2013

WASHINGTON – Un fost angajat CIA ce a lucrat ca şi contractor la Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a spus că el a fost sursa divulgării detaliilor privind un program de supraveghere american secret, acţionând din conştiinţă şi pentru a proteja “libertăţile fundamentale ale oamenilor din jurul lumii.”

Ascuns în camera unui hotel din Hong Kong, Edward Snowden, 29 ani, a spus că s-a gândit mult înainte să publice detaliile unui program NSA, cu nume de cod PRISM, spunând că el a făcut acest pas deoarece a simţit că SUA construiesc o maşină de spionaj secretă şi nejustificată pentru monitorizarea şi spionarea fiecărui american.

Snowden, fost asistent tehnic la CIA, a spus că a lucrat la NSA ca şi angajat al contractorului Booz Allen. El a spus că a decis să divulge informaţiile după ce a scăpat de sub “vraja” preşedintelui Barack Obama, despre care el spune că a continuat politicile predecesorului său George W. Bush.

“Nu doresc să trăiesc într-o societate care face acest tip de lucruri ... Nu doresc să trăiesc într-o lume unde tot ce fac şi spun este înregistrat. Acesta nu este un lucru pe care doresc să îl susţin şi cu care să trăiesc”, a spus el ziarului The Guardian, care a postat pe website-ul său un interviu video cu Snowden. Interviul avea data de 6 iunie 2013.

Atât The Guardian cât şi Washington Post au declarat săptămâna trecută că serviciile de securitate americane au monitorizat datele privind apelurile telefonice provenite de la Verizon şi datele de Internet provenite de la companiile mari precum Google şi Facebook.

Atunci când au dezvăluit identitatea lui Snowden duminică, ziarele au spus că el a căutat să fie identificat.

“NSA a construit o infrastructură ce îi permite să intercepteze aproape orice”, a spus Snowden când îşi explica acţiunile.

“Cu această capacitate, vasta majoritate a comunicaţiilor umane sunt absorbite în mod automat fara o anumită ţintă. Dacă doresc să îţi văd emailurile sau să ascult telefonul soţiei tale, tot ce trebuie să fac este să folosesc interceptările. Îţi pot obţine emailurile, parolele, lista cu convorbirile telefonice, credit cardurile”, a spus el.

A lucrat la NSA timp de 4 ani

The Guardian a spus că Snowden a lucrat pentru NSA timp de 4 ani ca şi contractor al unor companii din afară.

În urmă cu 3 săptămâni el a copiat documente secrete de la biroul NSA din Hawaii şi a spus supraveghetorului său că îi trebuie “două săptămâni” de concediu pentru tratarea epilepsiei, conform articolului din ziar. În 20 mai el a zburat în Hong Kong.

CIA şi Casa Albă au refuzat să comenteze, în timp ce un purtător de cuvânt al directorului Agenţiei Naţionale de Informaţii nu a făcut comentarii directe despre Snowden dar a spus că comunitatea informaţională analizează pagubele produse de recentele scurgeri de informaţii.

“Orice persoană care a avut un acces la securitate ştie că el sau ea are obligaţia de a proteja informaţii secrete şi să respecte legea”, a spus purtătorul de cuvânt Shawn Turner.

NSA a cerut o investigaţie criminală asupra scurgerii informaţiilor. Duminică, Departamentul american de Justiţie a spus că se afla în etapele iniţiale ale unei investigaţii criminale după scurgerile informaţionale.

Booz Allen, o firmă americană de consultanţă în management şi tehnologie, a spus că rapoartele privind informaţiile divulgate au fost “şocante şi dacă sunt corecte, această acţiune reprezintă o gravă încălcare” a politicii companiei.

Firma de consultanţă, subliniind că Snowden a fost un angajat al companiei pentru mai puţin de 3 luni, a spus că va coopera cu orice investigaţie.

Un purtător de cuvânt pentru Dell Inc. a refuzat să comenteze asupra rapoartelor că Snowden a fost angajat al acestei companii. În 2009, Dell a achiziţionat Perot Systems, un contractor al guvernului american ce a efectuat servicii pentru agenţiile americane de informaţii.

Decizia lui Snowden de a-şi dezvălui identitatea şi locul unde se află a scos la iveală una dintre cele mai mari scurgeri informaţionale de securitate din istoria Statelor Unite şi amplifică o poveste care a aruncat o lumină puternică asupra utilizării extensive de către administraţia Obama a supravegherii secrete.

Expunerea programului secret a declanşat o dezbatere intensă pe teritoriul Statelor Unite şi în străinătate cu privire la influenţa şi lungimea braţului NSA, care şi-a extins supravegherea în mod dramatic de la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Washington-ului şi New York-ului – atacuri despre care anumiţi critici ai fostului lider american George W. Bush susţin că s-ar putea să fi fost o lucrătură internă sau să fi fost cel puţin favorizate de elemente ale securităţii interne pentru a se atinge diverse obiective, printre care şi intensificarea supravegherii populaţiei.

Oficialii americani spun că agenţia operează în cadrul legii. Unii membri ai Congresului şi-au indicat suportul pentru activităţile NSA, în timp ce alţii au cerut o monitorizare mai dură şi posibile schimbări la legea de autorizare a supravegherilor.

De ce Hong Kong?

Un expert legal a fost uimit că Snowden a fugit în Hong Kong, deoarece acolo există un tratat de extrădare cu Statele Unite în timp ce China continentală nu are aşa ceva.

În cazurile penale obişnuite, spre deosebire de acesta, Hong Kong-ul a manifestat în anii recenţi o lipsă de dorinţă de a extrăda oameni ce înfruntă acuzaţii în SUA, a spus el.

În interviul video, Snowden a spus că “Hong Kong-ul are o puternică tradiţie pentru libertatea de exprimare.”

Hong Kong-ul a fost înapoiat de englezi conducerii chineze în 1997, dar încă se bucură de o oarecare autonomie în afaceri şi funcţii guvernamentale.

Totuşi, sub Hotărârea Hong Kong-ului privind Criminalii Fugitivi, Beijing-ul poate transmite o “instrucţiune” liderului oraşului pentru a se lua sau a nu se lua măsuri privind extrădările, atunci când interesele Chinei “în problemele de apărare sau afaceri externe ar fi afectate semnificativ.”

În mod tipic, vizitatorii americani în Hong Kong primesc o viză de 90 de zile. Conform ziarului The Guardian, Snowden a ajuns în Hong Kong din Hawaii în 20 mai.

Biroul Securităţii din Hong Kong, care este însărcinat cu aplicarea legii şi problemele de imigrare, nu a avut un răspuns imediat când a fost întrebat despre caz.

Glenn Greenwald, jurnalistul ziarului The Guardian care a prezentat povestea şi l-a intervievat pe Snowden săptămâna trecută, a spus ziarului local South China Morning Post că el nu ştie pe unde se află în prezent fostul angajat al CIA-ului.

Consulatul american a refuzat să comenteze asupra cazului.

Douglas McNabb, un avocat din Houston specializat în extrădări, a spus că nu va fi dificil ca Statele Unite să ofere o justificare pentru cererea lor. “Acest tip a ieşit la iveală şi a spus ‘Eu am făcut-o’”, a declarat McNabb. “Cea mai bună apărare a sa va fi probabil aceea că este un caz politic şi nu unul penal.”

Snowden, care a spus că şi-a lăsat prietena în Hawaii fara a-i spune unde se duce, a declarat că el ştia ce risc îşi asumă dar consideră că publicitatea câştigată de dezvăluirile sale în ultimele câteva zile a meritat efortul.

“Principala mea frică este aceea că ei vor veni după familia mea, prietenii mei, partenera mea. După fiecare persoană cu care am o relaţie”, a spus el. “Va trebui să locuiesc cu acea frică pentru tot restul vieţii mele. Nu voi putea să comunic cu ei. De asemenea, ei [autorităţile] vor acţiona sever împotriva tuturor celor care m-au cunoscut. Acel lucru mă ţine treaz noaptea.”

În interviul video, Snowden arăta relaxat. El a spus că în cele din urmă speră că Irlanda, care valorifică libertatea pe Internet, îi va acorda azil politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor