Politica "pumnului în gură" la CCR. Dorneanu, somat să consulte Comisia de la Veneţia

Sub domnia lui Valer Dorneanu, la Curtea Constituţională s-ar fi instaurat ceea ce unii au numit "politica pumnului în gură", motiv pentru care europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat şefului CCR să ceară opinia Comisiei de la Veneţia pentru a tranşa problema.
Andrei Pricopie
30.08.2017

alte articole

Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
30.08.2017

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, trebuie să consulte cât mai repede Comisia de la Veneţia în privinţa hotărârii ce stabileşte o serie de noi "reguli de redactare a opiniei separate sau concurente", a solicitat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei.

"Este în interesul CCR şi al opiniei publice din România ca Hotărârea nr. 1/2017 să fie examinată de Comisia de la Veneţia, pentru a-şi exprima un punct de vedere, ţinând cont de disputele din spaţiul public românesc şi diversele critici aduse acestei hotărâri. Menţinerea încrederii publice în CCR şi alungarea oricărui dubiu sunt în interesul tuturor. De aceea, consider că CCR este prima instituţie interesată şi îndreptăţită, pentru a răspunde interesului public, să solicite cât de repede opinia Comisiei de la Veneţia. Mai ales că hotărârea nu este una de "caz", fiindcă regulile de redactare şi publicare a opiniilor separate sau concurente stabilite prin această Hotărâre se aplică pe viitor la toate hotărârile Curţii", a declarat Monica Macovei.

Sub conducerea lui Valer Dorneanu, CCR s-a remarcat printr-o serie de decizii controversate care au stârnit indignare în spaţiul public. După fiecare astfel de decizie, Livia Stanciu şi-a exprimat oficial nemulţumirea criticând dur abordarea majorităţii, însă acest lucru se pare că a deranjat destul de tare conducerea Curţii.

Astfel, pe 22 iunie, în Monitorul Oficial a apărut o hotărâre CCR semnată de Valer Dorneanu care stabileşte o serie de noi "reguli de redactare a opiniei separate sau concurente". Dacă aceste noi reguli nu sunt respectate, hotărârea îi conferă preşedintelui CCR posibilitatea să dispună nepublicarea opiniei. Cu alte cuvinte, Valer Dorneanu s-a transformat practic într-un fel de cenzor suprem al "disidenţilor" din cadrul instituţiei.

"Imediat după publicarea acestei hotărâri şi după decizia de a retrage de pe pagina web a CCR opinia concurentă a doamnei judecător Livia Stanciu la Decizia nr.392 din 6 iunie 2017 şi nepublicarea acesteia în Monitorul oficial, în spaţiul public au apărut critici la adresa hotărârii. În plus, CCR a primit din partea unor asociaţii ale magistraţilor şi din partea societăţii civile cereri de reconsiderarea a poziţiei Curţii privind regulile de redactare şi publicare a opiniilor separate şi concurente adoptate. Interesul public este cu atât mai justificat în acest caz, ţinând cont de rolul pe care îl are CCR", a subliniat Monica Macovei.

Textul integral al solicitării adresate şefului CCR poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor