"N-au pic de ruşine!" Consilierii PSD, acuzaţi că şi-au făcut imagine pe spatele persoanelor cu dizabilităţi
alte articole
Cei de la PSD nu au pic de ruşine, scrie, pe Facebook, Ciprian Ciucu, reprezentant al PNL în Consiliul General al Capitalei, acuzând PSD că a realizat o primire de mulţumiri după ce, în şedinţa de astăzi, s-a votat acordarea a 500 lei/ lună stimulent de integrare pentru adulţii cu dizabilităţi.
"N-au pic de ruşine! Şi-au regizat primirea de "mulţumiri din inimă partidului" în şedinţa Consiliului General, aducând persoane cu handicap pe care le-au pus să le mulţumească, lor pesediştilor, că le-au dat acel "stimulent financiar pentru integrare".
Cât de ruşinos este aşa ceva! Cum să te foloseşti de oameni cu Sindromul Down, aducându-i şi punându-i în faţa camerelor TV să-ţi mulţumească? Cum oameni buni, cum? Cum? Oamenii aceştia au nevoie de servicii publice, au nevoie de oraş accesibil, au nevoie de politici de sprijin", scrie Ciucu.
"Au oprit şedinţa la un punct oarecare, i-au urcat pe scena, i-au dus la microfon pe insotitorii lor. Totul a fost regizat.", adaugă Ciucu.
Faptul că PSD şi-a regizat un spectacol al primirii de mulţumiri este semnalat pe Facebook şi de Irina Zamfirescu de la ActiveWatch:
"S-a votat 500 lei/ lună stimulent de integrare pentru adulţii cu dizabilităţi. Când ieşeam din sală, o doamnă zicea disperată în telefon "să vină să mulţumească, să vină acum că se votează". Era foarte precipitată. Pe holuri, spre sala de şedinţă, au trecut pe lângă noi două persoane cu dizabilităţi, alături de un angajat PMB. M-a întristat profund acest spectacol. Mi se pare atât de trist, atât de degradant..", scrie Irina Zamfirescu, participant la şedinţa CGMB de astăzi.
Reamintim în context că, nu demult, câteva sute de persoane cu dizabilităţi, reprezentanţi şi susţinători ai acestora, din întreaga ţară, au protestat în faţa ministerului condus de colega de partid a Gabrielei Firea, Lia Olguţa Vasilescu. Ajunşi cu greu la locul protestului, unii dintre ei abia mergând în bastoane, alţii în cărucioare cu roţile, oamenii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de adoptarea, de către Guvernul PSD-ALDE, a OUG 60/2017, care elimină practic unităţile protejate (UPA) în care munceau persoane cu dizabilităţi.
În urma adoptării acestei ordonanţe, unităţile protejate vor putea fi organizate doar în cadrul instituţiilor publice - unde angajările sunt blocate, şi care nu sunt amenajate pentru a oferi acces persoanelor cu handicap - nu şi de către ONG-uri sau societăţi comerciale. În plus, taxa plătită de angajatori se dublează. Efectul va fi, susţin protestatarii, că mii de oameni ar putea rămâne fără muncă şi slabe şanse să-şi găsească în alte părţi. În urma protestului lor, Ministerul Muncii le-a transmis celor ce cereau siguranţa locului de muncă, nu pomană, că prestaţiile sociale ale tuturor celor 786.546 de persoane cu dizabilităţi din România vor fi majorate considerabil de anul viitor.