Forumul Judecătorilor din România ia atitudine: Politica pumnului în gură de la CCR trebuie abolită

Sub domnia lui Valer Dorneanu, la Curtea Constituţională s-a instaurat ceea ce mulţi au numit "politica pumnului în gură", motiv pentru care Forumul Judecătorilor din România a decis să ia atitudine oficial şi să ceară abolirea cenzurii.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
29.06.2017

Prin ultima hotărâre a Curţii Constituţionale care stabileşte o serie de noi "reguli de redactare a opiniei separate sau concurente", se realizează practic "o cenzură a opiniei minoritare" cu efecte negative asupra independenţei judecătorilor. Mai mult, este afectat în acelaşi timp atât dreptul justiţiabililor de a cunoaşte argumentele minorităţii, cât şi evoluţia jurisprudenţei CCR, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui comunicat de presă, Forumul Judecătorilor din România.

În ultima vreme, sub conducerea lui Valer Dorneanu, CCR s-a remarcat printr-o serie de decizii controversate care au stârnit indignare în spaţiul public. După fiecare astfel de decizie, Livia Stanciu şi-a exprimat oficial nemulţumirea criticând dur abordarea majorităţii, însă acest lucru se pare că a deranjat destul de tare conducerea Curţii.

Astfel, pe 22 iunie, în Monitorul Oficial a apărut o hotărâre CCR semnată de Valer Dorneanu care stabileşte o serie de noi "reguli de redactare a opiniei separate sau concurente". Dacă aceste noi reguli nu sunt respectate, hotărârea îi conferă preşedintelui CCR posibilitatea să dispună nepublicarea opiniei. Cu alte cuvinte, Valer Dorneanu s-a transformat practic într-un fel de cenzor suprem al "disidenţilor" din cadrul instituţiei. (Detalii aici)

În acest context, Forumul Judecătorilor din România invită Curtea Constituţională a României la reconsiderarea poziţiei privind regulile de redactare a opiniei separate şi concurente adoptate prin hotărârea respectivă.

Argumentele Forumului Judecătorilor din România

"Conform acestei hotărâri, ataşarea la dosarul cauzei şi publicarea opiniei separate şi a celei concurente sunt condiţionate de voinţa Preşedintelui Curţii Constituţionale, în condiţiile în care niciun text de lege nu permite o asemenea ingerinţă de la obligaţia legală a publicării acestor opinii.

Forumul Judecătorilor susţine dreptul neîngrădit al judecătorilor Curţii Constituţionale de a formula opinii separate şi concurente, având în vedere considerente de legalitate, precum şi faptul că, astfel cum s-a exprimat Comisia de la Veneţia, aceste opinii "nu slăbesc o Curte Constituţională, ci au numeroase avantaje. Opiniile separate permit dezbaterea publică, îndeosebi ştiinţifică, a deciziilor, întăresc independenţa judecătorilor şi asigură implicarea acestora în controlul constituţional".

Tot Comisia de la Veneţia apreciat că opiniile separate şi concurente afirmă inclusiv independenţa morală a judecătorilor şi libertatea lor de exprimare şi îmbunătăţesc calitatea hotărârilor şi caracterul lor convingător, întărind transparenţa instituţională. Totodată, publicarea lor împreună cu hotărârea trebuie să fie obligatorie.

Prin această hotărâre a Curţii Constituţionale, care se abate de la reguli instituite pentru instanţe similare din statele Uniunii Europene care permit opinii separate şi concurente, fără consultarea prealabilă a Comisiei de la Veneţia, se realizează practic o cenzură a opiniei minoritare, aducându-se atingere independenţei judecătorilor respectivi. Această cenzură neprevăzută de lege poate atrage consecinţe negative, afectând dreptul justiţiabililor de a cunoaşte argumentele minorităţii şi împiedicând evoluţia jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Asociaţia Forumul Judecătorilor tratează cu toată responsabilitatea şi preocuparea sa subiectul în cauză, cu atât mai mult cu cât există riscul extinderii acestei practici şi la instanţele judecătoreşti.

În susţinerea opiniei sale ferme şi unanime, Asociaţia consideră necesar a reafirma o serie de principii privitoare la activitatea judecătorilor Curţii Constituţionale:

– judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi;

– atribuţiile jurisdicţionale ale Curţii Constituţionale sunt cele stabilite de Constituţie şi de legea de organizare a Curţii, iar nu de acte infralegale cu efect restrictiv sau chiar prohibitiv;

– judecătorii Curţii Constituţionale au dreptul (necondiţionat în vreun fel prin lege) de a formula opinii separate sau opinii concurente, care se publică în Monitorul Oficial împreună cu Decizia Curţii.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, persoană juridică de drept privat, independentă, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică, asociaţie profesională a judecătorilor, îşi propune să contribuie la progresul societăţii prin acţiuni ce au drept scop realizarea unei justiţii independente, imparţiale şi performante, afirmarea şi apărarea independenţei justiţiei faţă de celelalte puteri ale statului, precum şi prin iniţierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea şi realizarea de proiecte privind îmbunătăţirea, modernizarea şi reformarea sistemului de administrare a justiţiei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor