Poliţia germană se luptă să anihileze un clan turcesc infracţional, acuzat de fraudă cu subvenţii COVID

Ofiţeri de poliţie germani (Sean Gallup/Getty Images)
Mircea Băjan
14.12.2022

Mai multe landuri germane sunt scena unor raiduri ale poliţiei, în curs de desfăşurare, care vizau activitatea infracţională a membrilor cunoscutului clan turc Al-Zein. Aceştia sunt acuzaţi de sustragere a numeroase maşini închiriate şi de fraudă privind ajutoarele destinate atenuării efectelor pandemiei de COVID-19. Sute de poliţişti sunt pe teren pentru această operaţiune, informează Exxpress.

Începând de miercuri dimineaţă, poliţia a efectuat un raid de amploare împotriva membrilor clanului Al-Zein. Potrivit agenţiei de presă DPA, peste 50 de suspecţi sunt acuzaţi de deturnarea a numeroase maşini şi de fraudă cu subvenţii pentru pandemia COVID-19. Mai multe mandate de arestare urmează să fie puse în aplicare.

Sursa menţionată afirmă că principalul obiectiv al investigaţiilor ar fi Renania de Nord-Westfalia (NRW), în nord-vestul Germaniei. Acolo au loc raiduri în Solingen, Dortmund şi Bochum, printre altele. Cu toate acestea, sunt afectate şi oraşe din alte landuri, inclusiv Saxonia Inferioară, Hessa şi Berlin.

Anchetatorii spun că maşinile închiriate în leasing au fost sustrase şi vândute cu numere de înmatriculare noi. Un al doilea obiectiv al cercetărilor poliţiei germane vizează frauda privind subvenţiile acordate pentru pandemia de COVID-19.

Maşini de lux în leasing sau închiriate, vândute ilegal

În Renania de Nord-Westfalia, inculpaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 38 de ani sunt suspectaţi că, în cel puţin opt cazuri, au tranzacţionat vehicule obţinute în mod fraudulos, deturnate sau furate. Maşinile în cauză sunt în principal maşini de lux foarte scumpe precum Audi Q7, Porsche Panamera, Mercedes S 350 D. Se presupune că suspecţii ar fi vândut vehiculele luate în leasing sau le-ar fi închiriat unor terţe părţi, încălcând contractul. Procuratura din Düsseldorf îl acuză, de asemenea, pe unul dintre suspecţi de şantaj în legătură cu exploatarea unei afaceri ilegale de jocuri de noroc.

Potrivit publicaţiei amintite, nu este pentru prima dată când clanul turc Al-Zein apare pe prima pagină a ziarelor. În prezent, rude ale acestora sunt judecate la Düsseldorf, după ce şi-ar fi plătit o vilă din Leverkusen cu bani de la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă. În urmă cu câteva zile, procurorul general a cerut o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru liderul clanului. Sentinţele urmează să fie pronunţate la 22 decembrie.

Clanuri criminale în NRW

Clanurile criminale din NRW sunt în mare parte formate din membri criminali ai unor familii extinse cu rădăcini turco-arabe. Potrivit estimărilor Biroului Federal de Poliţie Criminală (BKA), aproximativ 200.000 de persoane din Germania fac parte din astfel de familii extinse.

Cei mai mulţi dintre ei nu sunt criminali, dar unii dintre aceştia au format grupuri de tip mafiot.

Clanurile aparţin adesea kurzilor Mhallami, care au migrat cândva din Turcia în Liban. În timpul războiului civil libanez, mulţi dintre ei au fugit în Germania în anii 1970 şi au găsit adăpost în special în Renania de Nord-Westfalia, Berlin şi Bremen.

Unele familii au avut doar statutul de tolerat de generaţii întregi, ceea ce le îngreunează situaţia pe piaţa muncii. Experţii consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care s-au format reţele infracţionale în cadrul unor familii, din cauza lipsei de perspective.

În NRW, clanurile criminale comit multe infracţiuni grave, ele fiind active în traficul de persoane, traficul de droguri, fraudă şi evaziune fiscală pe scară largă. Potrivit Biroului de poliţie penală al landului NRW, în 2021, procedurile împotriva clanurilor au reprezentat 20% din totalul procedurilor în domeniul crimei organizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor