Poliţia chineză confirmă arestarea editorilor dispăruţi din Hong Kong

Poliţia din Hong Kong susţine că Beijingul a confirmat că trei editori dispăruţi din Hong Kong se află în arest, pe lângă alţii doi care au dispărut anul trecut. Parlamentul European a cerut eliberarea lor.
Pancarte cu portretele editorilor Lee Boo (st) şi Gui Minhai (dr) sunt văzute în faţa biroului de legătură chinez din Hong Kong, 19 ianuarie 2016.
Pancarte cu portretele editorilor Lee Boo (st) şi Gui Minhai (dr) sunt văzute în faţa biroului de legătură chinez din Hong Kong, 19 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Poliţia din Guangdong, provincie chineză care se învecinează cu Hong Kong-ul, a menţionat arestarea a 3 editori într-un mesaj de legătură al Interpolului, conform unei declaraţii făcute joi de poliţia fostei colonii britanice, cândva privită ca un paradis sigur pentru dizidenţi.

Cei trei editori arestaţi în Guangdong sunt Lui Por, Cheung Chi Ping şi Lam Wing Kee. Aceştia sunt acţionari sau angajaţi ai companiilor Might Current Media şi Causeway Bay Bookshop din Hong Kong, care au publicat diverse cărţi despre scandaluri în care sunt implicaţi lideri comunişti chinezi.

În mesajul trimis de poliţia din Guangdong nu s-a menţionat nimic în legătură cu acuzaţiile formulate împotriva editorilor sau locul unde s-ar afla aceştia. Totuşi, autorităţile comuniste au menţionat că cei trei ar fi implicaţi în activităţi ilegale în China continentală, a anunţat poliţia din Hong Kong.

UE cere eliberarea imediată

Parlamentul European a elaborat o rezoluţie prin care cere eliberarea imediată şi în siguranţă a editorilor.

“De asemenea, în rezoluţie se cere eliberarea imediată a tuturor persoanelor arestate arbitrar pe motiv că şi-au exercitat dreptul la libera exprimare şi publicare în Hong Kong”, conform unei declaraţii emise de adunarea europeană, arată Deutsche Welle.

Ministerul chinez de Externe a criticat implicarea UE, susţinând că problemele Hong Kong-ului sunt probleme interne ale Chinei.

“Mărturisire” televizată

O a patra persoană, editorul Gui Minhai de la Mighty Current, a dispărut de asemenea în octombrie 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Tailanda, ca apoi să apară la televiziunea de stat chineză, aparent mărturisindu-şi “crima”.

Gui a apărut duminică, 17 ianuarie, la televiziunea de stat chineză pentru a mărturisi că a fugit de la scena unui accident rutier produs în decembrie 2003 în oraşul Ningo, în care a murit o studentă de 20 de ani. Legitimitatea materialului video a fost contestată, unii susţinând că frizura şi tricoul lui Gui se schimbă între secvenţe, sugerând că materialul a fost realizat prin lipirea mai multor cadre separate.

Cel de-al cincilea editor, cetăţeanul britanic Lee Boo, a trimis o scrisoare de mână poliţiei din Hong Long în decembrie 2015 în care ar fi respins solicitarea lor pentru discuţii.

Dispariţia lui Lee din Hong Kong în luna decembrie a fost atribuită agenţilor de securitate chinezi care operează în fosta colonie britanică.

Dacă se confirmă acţiunile agenţilor chinezi, atunci răpirea reprezintă o încălcare a principiului “o ţară, două sisteme” adoptat de China în 1997, când a preluat controlul asupra Hong Kong-ului de la britanici.

William Nee, purtător de cuvânt al Amnesty Internaţional a declarat că cea mai recentă dezvăluire făcută de Beijing cu privire la detenţia celor trei editori într-un loc nespecificat în Guangdong nu este satisfăcătoare.

“Autorităţile chineze trebuie să înceteze cu strategia lor bazată pe manipulare şi să ofere o explicaţie completă şi clară”, a precizat Nee.

Anchetă oficială în Sichuan

Confirmarea arestării celor trei editori din Hong Kong a coincis cu rapoartele publicate vineri care susţin că autorităţile chineze au lansat o anchetă oficială de anticorupţie împotriva fostului guvernator din provincia Sichuan, Wei Hong.

Wei a fost acuzat la televiziunea chineză de stat că nu este “cinstit” sau “loial Partidului Comunist Chinez”.

Sichuan, unul dintre locurile vizate de aşa-zisa campanie de anticorupţie condusă de preşedintele chinez Xi Jinping, a fost cândva centrul puterii fostului ţar al securităţii interne Zhou Yongkang. Acesta din urmă a fost întemniţat pe viaţă în 2015 pentru corupţie. Wei a fost şef al organizaţiei de partid în oraşul Ya’an în timpul mandatului lui Zhou.