Polenul, un excelent supliment natural

.
. (MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Polenul este o pulbere fină, constituită din grăuncioare microscopice, în general de culoare galbenă sau maro deschis dar poate fi şi alb, gri, verde, roşu, brun până la negru, în funcţie de floare.
.
Se găseşte pe stamina florilor (organul bărbătesc de reproducere), se adună pe picioruşele albinelor care zboară în căutarea nectarului şi este alimentul de bază al larvelor de albine dar şi al altor insecte.
.
Datorită celor 22 de nutrienţi pe care-i conţine este considerat un „aliment complet”. Foarte bogat în aminoacizi esenţiali, poate reprezenta o excelentă sursă de proteine (superioară celor din carne, ouă şi brânză) pentru vegetarieni.
.
Numeroasele sale elemente nutritive care acţionează sinergic, sunt diferite, în funcţie de regiune sau de originea florală, cel poliflor este cel mai bogat în vitamine şi nutrienţi. De specificat că unele sortimente de polen (ex. de pin sau cel de eucalipt) nu au o valoare nutritivă corespunzătoare nici măcar pentru hrănirea larvelor de albine.
.
În general conţine: Proteine (6-30% - 40%), aminoacizi (leucină, lizină, valină, izoleucina, arginină, etc.), grăsimi şi mai ales acizi nesaturaţi (linol, acid linolic, acid arahidonic) cu rol important în prevenirea arterosclerozei, vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina E, vitamina A de 20 de ori mai mult decât în morcov, provitamina A, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, fosfor, seleniu- care contracarează acţiunea radicalilor liberi, îmbătrânirea şi intervine în procesul de eliminare a metalelor grele din organism), enzime, flavonoide (cu o acţiune intens antioxidantă, previne fragilitate capilară), fermenţi, hormoni, amidon, fibre (combat constipaţia).
.
Polenul favorizează producerea de vitamina D, cât şi absorbţia şi utilizarea calciului şi fosforului. Stimulează imunitatea şi detoxifierea organismului, reglează funcţia digestivă, refacerea florei intestinale, are rol în profilaxia osteoporozei, a anemiei, eficient în majoritatea bolilor circulatorii, reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, indicat în stres, depresii, oboseala cronică, creşte capacitatea de concentrare, memoria, stimulează creşterea armonioasă a copiilor, efect antiseptic şi antibiotic puternic, ideal în convalescenţa, pentru persoanele care suferă de anorexie, în cazul adenomului de prostată, în căderea părului.
.
Multitudinea constituenţilor săi nu permite consumul în doze exagerate.
.
În 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol şi pasionat apicultor, consumă pentru prima dată polenul crud după care, la scurt timp, observă îmbunatăţiri semnificative ale stării de sănătate; este considerat ''tatăl polenului crud''.
Polenul proaspăt este deosebit de concentrat în principii active. Activitatea biologică a acestuia se înjumătăţeşte în 5-6 ore de la recoltare. Se poate lua constant, chiar pe întreaga durată a vieţii, deoarece nu prezintă efecte adverse. Se ţine în congelator, nu îngheaţă, datorită conţinutului său redus de apă şi îşi păstrează integral calităţile.
.
Polenul granulat (granulele de polen uscat) se păstrează maximum 12 luni (de preferinţă 6) în borcane de sticlă colorată, care se pod închide ermetic.
.
Polenul uscat e necesar să fie mestecat bine înainte de a-l înghiţi, pentru a-i spori efectul terapeutic; poate fi amestecat cu iaurt sau miere. Se recomandă să se ia o linguriţă pe zi, de preferat dimineaţa înainte de micul dejun cu 15- 20 minute; datorită efectului tonic, este mai bine să se evite administrarea lui la ore de seară.
.
Este indicat ca un medic cu competenţe apifitoterapeutice să stabilească modul de administrare mai ales în cazul anumitor afecţiuni. Multe persoane au alergie la polen, însă majoritatea alergiilor este dată de polenul purtat de vânt şi nu de cel procesat de albine.
.
De asemenea polenul poate să conţină şi anumite pesticide sau fertilizatori artificiali, precum şi fungi sau bacterii, în cazul în care nu a fost depozitat corespunzător.