Înlocuitori inofensivi pentru preparatele chimice de uz casnic
Toată lumea ştie că chimicalele din produsele menajere sunt foarte periculoase pentru sănătatea întregii noastre familii. Acest lucru a fost confirmat şi de cercetările oamenilor de ştiinţă americani. Descoperirile lor s-au dovedit a fi de-a dreptul şocante: aerul din interiorul locuinţelor noastre este mai poluat decât cel din apropierea unei autostrăzi. Regretabil, însă nici depărtarea de zonele urbane nu salvează situaţia: poluarea cu compuşi chimici din interiorul apartamentelor continuă să depăşească normele admise.
Pentru a evita la maxim aceste efecte toxice, vă propunem să încercaţi să substituiţi chimicalele de uz casnic cu produse inofensive.
1. Detergenţi
Agenţii activi de suprafaţă - surfactanţii, care se conţin în prafurile de spălat prezintă cel mai mare pericol pentru sănătatea organismului uman: când pătrund în interiorul corpului, cu timpul, provoacă tulburări grave ale metabolismului. Prezenţa surfactanţilor în compoziţia prafurilor este direct legată de rezultatul spălării rufelor: cu cât mai bine detergenţii fac spumă şi curăţă, cu atât mai multe substanţe de acest gen conţin.
La fel de dăunători sunt compuşii chimici numiţi fosfaţi, pe motiv că provoacă dereglări ale imunităţii, modificări în compoziţia sângelui şi alergii.
- Pentru a prepara un praf de spălat inofensiv: mărunţiţi şi amestecaţi 125 g de bicarbonat de sodiu, 250 de grame de săpun de rufe şi 125 ml de borax (tetraborat de sodiu cristalizat).
- Pentru lână şi de mătase - puteţi încerca fiertura din fasole. Preparare: se fierb 200 de grame de fasole într-un litru de apă. Fiertura se strecoară, se adaugă apă caldă şi se agită până la obţinerea unei spume dense.
- Infuzia din cenuşă – este excelentă pentru spălarea hainelor: se toarnă 2-3 cm de cenuşă pe fundul găleţii şi se umple cu apă. Peste o săptămână, infuzia poate fi folosită pentru spălarea rufelor sau prepararea săpunului. Dacă cenuşa conţine funingine, se strecoară prin tifon.
- Sodă în loc de detergenţi: se dizolvă o cantitate mică de sodă şi se adaugă o lingură de oţet;
- Petele de pe haine pot fi înlăturare cu sare sau peroxid de hidrogen;
- În calitate de înălbitor, folosiţi sodă calcinată.
2. Detergenţi de vase
Detergenţii de vase intră în contact direct cu pielea noastră şi pot chiar pătrunde în interiorul corpului, împreună cu alimentele pe care le consumăm. Majoritatea acestor detergenţi conţin substanţe nocive, cum ar fi dietanolamina şi clorul. Pe motiv că sunt greu de îndepărtat de pe suprafaţa vaselor, sunt ingerate în mod sistematic şi cresc riscul de cancer.
Iată cu ce le putem substitui:
- Soda – care nu doar spală bine articolele vestimentare, ci şi curăţă perfect vasele murdare;
- Săpun de rufe; soluţie de săpun plus bicarbonat de sodiu;
- Argila - gri, albă, albastră;
- Muştar uscat. Poate fi amestecat cu apă în proporţie de 1:1;
- Suc de lămâie, care dizolvă perfect grăsimile şi oferă o aromă fină vaselor.
3. Substitute naturale pentru şampon
Luaţi ½ de ceaşcă de muştar uscat, adăugaţi un gălbenuş de ou, 2 linguri de ghimbir măcinat, 1 lingură de polen de albine şi amestecaţi totul. Un astfel de şampon hrăneşte pielea capului şi întăreşte părul.
4. Înlocuitori pentru alte articole chimice de uz casnic:
- Pentru curăţarea sticlei şi oglinzilor, folosiţi suc de lămâie sau alcool.
- Soluţie pentru curăţarea întregii locuinţe: se rade o bucată de săpun natural cu glicerină, se toarnă 1 litru apă clocotită şi se amestecă bine. În soluţia răcită se pot adăuga câteva picături de uleiuri esenţiale.
- O pastă potrivită atât pentru spălarea hainelor, cât şi pentru curăţarea vaselor: radeţi 100 g de săpun natural, turnaţi 1 litru de apa clocotită şi adăugaţi 2 linguriţe de sodă calcinată (3-4 linguri pentru spălarea în maşină de spălat).
- Pentru a curăţa toaleta, puteţi folosi acid citric.
- Pentru curăţarea covoarelor, se recomandă amidon de porumb.
- Soluţie pentru lustruirea mobilei - amestec de ulei de măsline şi suc de lămâie în raport de 2:1.
Dacă articolele naturale folosite pentru prepararea produselor menajere nu le pot înlocui integral pe cele sintetice, cel puţin, le pot reduce parţial efectele negative.