PNL, captiv al visului prezidenţial
alte articole
Cu excepţia nominalizării Ramonei Mănescu şi a lui Nini Săpunaru pentru ministerul de Transporturi, Şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL nu aduce mai nimic. Antonescu e în continuare prezidenţiabil şi nu se întrevede nici o schimbare de direcţie sau de aganjament politic şi/sau guvernamental.
PNL nu iese de la guvernare, în ciuda fricţiunilor din sânul USL şi nici nu se disociază încă de imaginea unui guvern perdant. Dimpotrivă, co-abitarea Ponta-Crin, va continua aşa cum ne-am obişnuit, cu declaraţii multe, cu Antonescu nominalizând noi membri de guvern în visul său de preşedinte şi cu VV Ponta aprobându-i sau .. dezaprobându-i, însă indiferent de variantă, strălucind în rolul principal.
După şedinţa de duminică a Biroului Politic Naţional al PNL, Crin Antonescu ne asigura că totul în coaliţie (PSD-PNL) funcţionează absolut normal.
În cadrul conferinţei de pres[ ce a avut loc după încheierea şedinţei BNP, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat"că ieşirea de la guvernare a liberalilor nu a fost discutată în cadrul BPN al partidului şi a susţinut că o astfel de variantă ar putea există în legătură cu o temă majoră care ar presupune despărţirea definitivă a acţiunii guvernamentale de angajamentele politice."
"Nu discutăm despre ieşirea de la guvernare. Nu discutăm de ieşirea de la guvernare pentru orice incident de parcurs cu aliaţii noştri şi, de altfel, nici nu suntem într-o astfel de situaţie acum", a afirmat preşedintele PNL.
Este modul lui Crin de a ne spune că diferendele PNL - Ponta pot fi surmontate şi nu s-a întâmplat încă nimic cu adevărat dramatic încât să se producă o ruptură în alianţa PNL- PSD.
"Nici vorbă, dar nici nu se pune această problemă. PNL nu intră şi nu iese de la guvernare după lucruri mici. PNL nu e deloc un partid care ţine cu dinţii la guvernare în orice condiţii. Vă aduceţi aminte, probabil, de câte ori, la figurat, ba o dată şi la propriu, m-a tras domnul Băsescu de hăinuţă să intrăm la guvernare, PNL-ul, în 2008, în 2009, în 2011, în 2012 încă, până-n 9 decembrie (2012 -n.r.) în intervalul acela când nu înghiţea domnia sa anumite animale şi căuta prim-miniştri. PNL nu guvernează cu orice preţ. PNL guvernează cu legitimitatea unor voturi în spate şi cu un program asumat", a mai declarat preşedintele PNL.
Cât despre condiţiile în care s-ar putea ajunge la o eventuală ieşire din guvern a PNL-ului, care nu ţine "cu dinţii la guvernare", Antonescu declara că doar o "temă majoră, care să însemne despărţirea definitivă a acţiunii guvernamentale de angajamentele publice, de angajamentele politice" ar putea determina aşa ceva, însă o astfel de problemă nu se pune în prezent.
"Cu o temă care să însemne despărţirea definitivă a acţiunii guvernamentale de angajamentele publice, de angajamentele politice. Nu am fost într-o asemenea situaţie şi, ca atare, nu discutăm despre ieşirea de la guvernare. Nu discutăm de ieşirea de la guvernare pentru orice incident de parcurs cu aliaţii noştri şi, de altfel, nici nu suntem într-o astfel de situaţie acum", a afirmat preşedintele PNL.
O astfel de "temă majoră" ar putea fi "în ce măsură există o atitudine comună pentru ceea ce se întâmplă astăzi în România din punctul de vedere al funcţionării partizane a unor instituţii care ar trebui să fie independente".
"E o responsabilitate măcar la nivelul ministrului Justiţiei şi a primului-ministru şi, desigur, a noastră, a tuturor celor care guvernăm, la nivel guvernamental, la nivel parlamentar", a mai declarat Crin Antonescu.
Tema va fi discutată de liderii PNL săptămâna viitoare, la Constanţa, unde grupul parlamentar PNL, BNP şi Delegaţia permanentă se vor reuni cu ocazia evenimentului "România pentru tineri", organizat de Tineretul Naţional Liberal (TNL).
La reuniune, a precizat Antonescu, se vor discuta " teme majore legate de guvernarea României, de funcţionarea USL, legate de o sumedenie de alte teme, alte provocări, alte întrebări sau probleme din societatea politică românească, la care în mod normal, trebuie să dăm răspuns şi la care vom da răspuns", a mai declarat preşedintele PNL.
La reuniunea liberalilor sunt invitaţi să participe preşedintele PSD, Victor Viorel Ponta, preşedintele PC, Daniel Constantin, precum şi alţi reprezentanţi din conducerea partidelor care compun USL.
Mă tem însă că România reintră cu paşi foarte repezi într-o zodie roşie care va avea aceleaşi efecte ca şi perioada 1990-2004: sărăcie, corupţie şi lipsa oricărei raze de speranţă.
Lungul drum de la Constanţa înspre Cotroceni
Crin Antonescu nu a pierdut prilejul de a reaminti că nimic nu a intervenit în drumul său spre Cotroceni. La întrunirea de la Constanţa, unde este aşteptat şi Ponta, Antonescu va transmite "un mesaj" legat de proiectul său de prezidenţiabil.
"Un mesaj care poate fi socotit ca ţinând de developarea viziunii mele, de proiectul meu şi în calitate de candidat, care nu înseamnă nici desemnarea în calitate de candidat, pentru că sunt deja desemnat, nici înscrierea mea într-o campanie oficială, pentru că nu e campanie oficială", a precizat preşedintele PNL.
Întâlnirea de la Constanţa însă, nu este dedicată lansării oficiale a candidaturii sale (care e certă) ci discutării problemelor din cadrul USL, guvernare etc.
"Sunt două chestiuni cu două accepţiuni, ale candidaturii, ale campaniei şi aşa mai departe. Eu am fost desemnat candidat al USL la Preşedinţia României de trei congrese, al PNL, al PSD, al PC. Asta este una şi e clară, nu am ce să vă fac. A doua chestiune este campania electorală oficială care durează, în general, o lună de zile şi care va avea startul foarte probabil în octombrie 2014. Şi atunci, sigur, o să mă duc la Biroul Electoral, o să-mi depun candidatura. În rest nu se întâmplă nimic" a răspuns Antonescu, întrebat fiind dacă la finele săptămânii viitoare îşi va lansa oficial candidatura la Preşedinţie.
Antonescu ar face orice doar să fie candidatul USL la Preşedinţie. Inclusiv să „topească” PNL în PSD" afirmă Elena Udrea pe blogul dumneaei, la câteva ore după şedinţa BPN al PNL.
"Această strategie prin care liderul PNL se ploconeşte până la pământ în faţa condurului împărătesc al Premierului este extrem de transparentă din perspectiva celor două decizii politice de astăzi: atât nominalizarea pentru Ministerul Transporturilor a Ramonei Mănescu, după ce Victor Ponta a strâmbat din nas la propunerea lui Nini Săpunaru, cât şi mazilirea lui Sorin Roşca Stănescu, unul dintre puţinii critici acerbi din PNL ai Premierului şi un apropiat al lui Dan Voiculescu, personaj cu care Ponta intră din ce în ce mai tare în coliziune. Şi exemplele de paşi în spate pot continua: formula de Constituţie în care Preşedintele are rol doar formal, acceptarea variantei de regionalizare cu toate capitalele în fiefuri PSD, pasivitatea cu care PNL asista la minimalizarea rolului miniştrilor proprii şi la plasarea întregii responsabilităţi a eşecului actului de guvernare în sarcina lor, controlul total al social-democraţilor în Parlament sau îndepărtarea de PC (făcută la comandă) sunt exemple la fel de concludente. Ce să mai vorbim de lipsă oricărei măsuri de centru-dreapta din acţiunile Executivului." îşi susţine afirmaţia Elena Udrea pe blogul dumneaei.
"Şeful liberalilor va face, din acest moment, absolut orice numai să nu-l supere pe Victor Ponta, că nu cumva PSD-istii să nu-l mai vrea candidatul unic al USL pentru anul viitor. Din „durul” de asta-primăvară care critică Guvernul şi Premierul pentru ceea ce el credea că sunt concesii făcute Preşedintelui, Antonescu se transformă într-un mieluşel în faţa lui Victor Ponta."
PNL-ul, aşa cum sesiza şi Cătălin Predoiu nu demult, este captivul visului prezidenţial al lui Antonescu ce se îndreaptă către un eşec.
Elena Udrea trage un semnal puternic de alarmă. Crin Antonescu nu va câştiga "Şi asta pentru ca PSD nu are nici cel mai mic gând să renunţe la funcţia de Preşedinte, fie el şi „de faţadă”. Vor Puterea, atât la nivel practic, cât şi la nivel simbolic"
"Ceea ce vreau eu să scot în evidentă este şiretenia cu care PSD-istii pun stăpânire pe România. Cum colosul de stânga, care nu depăşeşte niciodată mai mult de 35%-37% din voturile românilor, reuşeşte să divizeze forţele de centru-dreapta, atrăgându-i în capcană pe liderii dreptei cei mai slabi. Nu mă tem pentru PNL, mă tem însă că România reintră cu paşi foarte repezi într-o zodie roşie care va avea aceleaşi efecte ca şi perioada 1990-2004: sărăcie, corupţie şi lipsa oricărei raze de speranţă. Iată de ce militez pentru un proiect comun al tuturor forţelor de centru-dreapta care să genereze un singur candidat la alegerile din 2014."