UPDATE - Ramona Mănescu şi Nini Săpunaru, nominalizaţi pentru şefia Ministerului Transporturilor

Presedintele Traian Basescu si presedintele PNL, Crin Antonescu.
Presedintele Traian Basescu si presedintele PNL, Crin Antonescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.08.2013

UPDATE - Premierul Victor Ponta a declarat că este de acord cu numirea Ramonei Mănescu în postul de ministru al Transporturilor şi urmează să trimită Preşedinţiei o propunere în acest sens.

***

Europarlamentarul Ramona Mănescu şi deputatul Nini Săpunaru sunt cele două nominalizări ale PNL pentru Ministerul Transporturilor. Cei doi au fost aleşi astăzi în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PNL.

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc după şedinţa conducerii PNL, preşedintele liberal Crin Antonescu a declarat că cele două propuneri au au fost votate în unanimitate de membrii de partid şi a argumentat alegerea celor doi candidaţi.

Despre Nini Săpunaru, Antonescu declara că alegerea sa a fost bazată pe "experienţa politică a acestui om, pe experienţa sa la nivelul administraţiei centrale". Antonescu a mai afirmat că Săpunaru "este susţinut de PNL, care nu se lasă intimidat de ameninţări de tip aproape mafiot [ale lui Băsescu n.r.].

Pe dna Mănescu, aflată la al doilea mandat de europarlamentar, PNL-istul Crin o caracterizează la modul următor "un om cu experienţă internaţională, un om de anvergură".

"Partidul a votat în unanimitate, prin consens, aceste două variante, pe care i le voi înainta premierului", a mai declarat Antonescu pentru presă.

Premierul Victor Ponta, al cărui mandatul de ministru interimar al transporturilor a expirat astăzi, va opta pentru una din cele două propuneri liberale şi îi va transmite decizia sa finală preşedintelui Băsescu.

Liderul liberalilor a profitat de ocazie pentru a îi mulţumi lui Relu Fenechiu pentru activitatea acestuia ca ministru al Transporturilor.

"Relu Fenechiu a fost ministru în Cabinetul Ponta II. S-au dovedit două lucruri: Relu Fenechiu şi-a făcut datoria şi foarte bine ca ministru. (...) În al doilea rând s-a dovedit un lucru, faptul că el era ministru nu a împiedicat cu nimic justiţia să-şi facă datoria şi judecătorii să dea ce decizie au crezut de cuviinţă", a mai precizat Antonescu.

Ramona Mănescu ar putea drege imaginea şifonată a PNL

În dubla sa calitate de vicepreşedinte PNL şi fost ministru de transporturi, Relu Fenechiu, a declarat la Realitatea TV "că este de părere că preşedintele Traian Băsescu nu se va opune numirii Ramonei Mănescu în fruntea Ministerului Transporturilor. În baza expertizei sale, Relu Fenechiu a mai opinat că, după părerea sa, de luni Ministerul Transporturilor va avea un nou ministru.

"Cel mai mult o recomandă cunoştinţele pe care le-a acumulat în ceea ce priveşte fondurile europene şi relaţiile pe care le-a căpătat în calitate de europarlamentar la Bruxelles", a mai spus Relu Fenechiu.

Premierul Victor Ponta a declarat la rândul său pentru presă că este de acord cu numirea europarlamentarului Ramona Mănescu pentru postul de ministru al Transporturilor şi va trimite Preşedinţiei o propunere în acest sens.

Numirea Dnei Mănescu este extrem de probabilă. dânsa neavând pe rol dosare nici la ANI nici la DNA. Un candidat curat ar mai restabili din credibilitatea PNL-ului , după ce, anterior, pentru şefia Ministerului Transporturilor au fost nominalizate două persoane ale căror nume sunt legate de corupţie şi de investigaţii ale DNA: Ovidiu Silaghi şi fostul şef al vămilor, Nini Săpunaru.

Anterioarele nominalizări PNL-iste au viciat imaginea deja afectată a partidului Liberal. Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal Andreea Paul afirma că "secretul ezitărilor lui Crin Antonescu în numirea unui ministru la portofoliul Transporturilor" este acela că 'nu are alt argument decât că pur si simplu nu îşi găseşte un om curat, necertat cu legea în preajmă". Spre aceeaşi ipoteza înclina şi Monica Macovei, care se întreba retoric dacă USL nu are chiar nici un candidat nepătat pentru a conduce un minister deja pătat de un ministru condamnat penal.

Dacă va fi numită ministru, pe Dna Mănescu o aşteaptă un minister greu iar privatizarea CFR Marfă aflată încă în suspans, îi va atârna, folosind o metafora a Andreei Paul, " ca o ghiulea de picior".

Ramona Mănescu, în vârstă de 40 de ani, este europarlamentar PNL din 2007 şi membru ALDE. În cadrul acestui grup este coordonator în Comisia pentru Dezvoltare Regională, membru în Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale şi membru în Comisia de Cultură şi Educaţie.

Din autocaracterizarea pe care şi-o face pe blogul dânsei, Ramona Mănescu, este o "entuziastă" care s-a alăturat partidului încă din adolescenţă şi crede încă, după 23 de ani de carieră PNL-istă că "politica este un instrument care trebuie folosit doar pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor."

Dna Mănescu se angajează ca prin ceea ce a făcut şi va face în continuare "să încerc să demonstrez românilor că exista şi un alt mod de a face politică, fără compromisuri."

În opinia dânsei, "politicianul prezentului trebuie să fie onest, cu bun simţ, specialist şi cu o viziune clară pe termen lung ", viziune care seamănă destul de bine cu portretul robot făcut de VV Ponta candidatului potrivit pentru postul de Ministru al Transporturilor, şi viitor responsabil de privatizărea CFR care ar trebui sa se finalizeze la jumatatea lunii octombrie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor