Băsescu va semna legea referendumului pe 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Flori Mladin
12.12.2013

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că va semna legea referendumului pe 14 decembrie la ora 23.59, în prezenţa presei şi a precizat că varianta proiectului de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România.

"Chiar aşa fac şi chem şi presa să se vadă că am semnat-o", a spus Traian Băsescu la B1.

El a menţionat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi bună şi nu ar fi făcută pentru interesele PSD şi PNL, ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, s-ar crea condiţii pentru organizarea referendumului la o dată diferită de cea a alegerilor prezidenţiale.

"Ceea ce au făcut (...) este din nou o construcţie pârvulesciană, vă mai amintiţi, s-a amestecat domnia sa în legea votului uninominal şi a ieşit ce a ieşit, acum a fost un mare organizator de dezbateri pe Constituţie şi Constituţia arată jalnic", a spus Traian Băsescu.

Conform şefului statului, oamenii politici sunt prea puţin pregătiţi să discute Constituţia, dacă nu folosesc constituţionalişti.

"Constituţia, în forma care este ea acum, propunerea de revizuire, este catastrofală pentru România", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, deoarece a primit motivarea Curţii Constituţionale în ziua de 5 decembrie dimineaţa şi se va conforma termenului de zece zile legale pe care le are la dispoziţie.

"La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului - n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru ca la cabinetul meu, deci nu la registratură. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea", a spus Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a respins în ziua de 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, prin care se reduce cvorumul de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC s-a publicat pe 4 decembrie în Monitorul Oficial, iar preşedintele are un termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. În decizia CC prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, se arată că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici care au fost deja examinate de judecători, CC precizând că aceste condiţii ale prezenţei minime la referendum este stabilită de legiuitor.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce pragul de la referendum la 30% este constituţională în cazul în care referendumurile vor fi organizate la termenul de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis Curtea Constituţională la 26 iunie, respingând o sesizare formulată de PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor