Platforma DA: Autorităţile să acorde ajutorul de şomaj deţinătorilor de patentă şi furnizorilor de servicii

În R. Moldova, peste zece mii de patentari, furnizori de servicii şi familiile acestora sunt lipsiţi de orice sursă de existenţă, iar mulţi dintre ei la propriu nu mai au ce mânca, afirmă Igor Munteanu.
Alexandr Slusari şi Andrei Năstase la Piaţa Centrală din Chişinău (facebook.com/Alexandr Slusari)
Ştefan Sârbu
14.04.2020

Platforma DA solicită Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să acorde ajutorul de şomaj şi deţinătorilor de patentă pentru perioada stării de urgenţă menţionând că această categorie de antreprenori a fost lovită dur după sistarea activităţii tuturor pieţelor şi a unităţilor de prestare a serviciilor.

„Situaţia deţinătorilor de patentă în condiţiile stării de urgenţă este extrem de îngrijorătoare. În prezent, peste zece mii de patentari şi familiile acestora practic sunt lipsite de orice sursă de existenţă, iar mulţi dintre ei la propriu nu mai au ce mânca”, a declarat deputatul Igor Munteanu în cadrul unui briefing.

Acesta a notat că încă la 19 martie, Platforma DA a înregistrat o iniţiativă legislativă privind alocarea în perioada stării de urgenţă a indemnizaţiilor sociale lunare pentru deţinătorii de patente de întreprinzător în mărime de 50% din salariul mediu brut pe economie însă propunerea nu a fost luată în considerare de guvernarea actuală nici până în prezent.

Mai mult, nici legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă, nici decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din 10 aprilie nu cuprinde categoria patentarilor în contextul acordării indemnizaţiei de şomaj în valoare de 2775 lei.

„Indemnizaţia de şomaj este egală cu salariul minim în sectorul real al economiei şi este firesc ca de ea să beneficieze şi această categorie de antreprenori, pentru că în afară de plata pentru patentă ei achită în avans contribuţiile de asigurări sociale şi procură poliţele medicale”, a adăugat reprezentantul Platformei DA menţionând că actualii deţinători de patentă au achitat ani în şir contribuţii sociale la bugetul de stat, servicii medicale, estimate doar în anul 2019 la cca 36 mln lei într-un singur an. „Nu-i putem lăsa să moară de foame din ambiţie ori din trufie.”

Igor Munteanu a cerut Prim-ministrului să acordare îndemnizaţiile de şomaj şi altor categorii de furnizori de servicii (frizeri, cizmari, ceasornicari, mecanici la atelierele de reparaţii etc), care au rămas, ca urmare a dispoziţiilor emise de CSE, fără mijloace de existenţă.

„Este cinic să te prefaci că nici ei nu există. Aceşti cetăţeni au dreptul legal să-şi primească îndemnizaţiile de şomaj din partea statului căruia i-au achitat impozite”, a concluzionat parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor