Plata pentru compensarea pierderilor din agricultură cauzate de condiţii meteo, în maxim patru ani
alte articole
Plata ajutorului de stat pentru compensarea pierderilor producătorilor agricoli cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile se va face în maxim patru ani de la producerea fenomenelor şi va reprezenta 80% din pierderea de venit care se înregistrează într-un an la nivelul exploataţiei.
”Schema de ajutor de stat se pune în aplicare în termen de maxim trei ani de la producerea fenomenelor meteorologice nefavorabile (...), iar plata sprijinului financiar aferent se face în termen de maxim patru ani de la producerea fenomenelor. Ajutorul de stat pentru compensarea pierderilor (...) reprezintă 80% din pierderea de venit care se înregistrează într-un an la nivelul unei exploataţii individuale, în urma vânzării produselor agricole obţinute pe fiecare cultură(plantaţie în parte de pe suprafeţele afectate de fenomenele în cauză”, potrivit unui proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiţii climatice nefavorabile.
De această schemă vor beneficia producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru compensarea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia, seceta, alte fenomene. Pierderile de producţie trebuie să ajungă la peste 30% din producţia medie realizată de un fermier în trei ani, precedenţi anului în care se produc fenomenele în cauză.
Schema de ajutor va fi administrată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin centrele judeţene)al municipiului Bucureşti.
”Cuantumul ajutorului se acordă beneficiarilor care au subscris o asigurare pentru oricare dintre riscurile asigurate preluate în poliţele de asigurare încheiate cu asiguratorii, care acoperă cel puţin 50% din suprafaţa agricolă cultivată. În cazul nerespectării prevederilor, cuantumul ajutorului (...) se reduce cu 50%”, se mai spune în document.