Traian Băsescu în Hurriyet: Cooperarea în regiunea Mării Negre este extrem de importantă pentru economia românească

Cooperarea între statele din regiunea Marii Negre este de cea mai mare importanţă pentru România, care vede în regiune un spaţiu de prosperitate şi securitate pentru toate statele de aici, afirmă preşedintele României, Traian Băsescu, într-un articol pe care îl semnează în cotidianul turc Hurriyet Daily News, în ediţia de marţi.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
26.06.2012

Cooperarea între statele din regiunea Marii Negre este de cea mai mare importanţă pentru România, care vede în regiune un spaţiu de prosperitate şi securitate pentru toate statele de aici, afirmă preşedintele României, Traian Băsescu, într-un articol pe care îl semnează în cotidianul turc Hurriyet Daily News, în ediţia de marţi.

Preşedintele român subliniază totodată că, deşi România este o ţară de frontieră a UE, nu s-a gândit niciodată la acest lucru ca la o limitare, ci ca la o oportunitate de a construi punţi regionale spre ţările cu care împărtăşeşte o istorie, tradiţii comune şi interese economice. Traian Băsescu a mai amintit totodată eforturile diplomatice ale României care au promovat mai multe procese ce au încurajat dezvoltarea pe termen lung a acestei regiuni, cu rezultate importante în consolidarea democraţiei şi cooperării între ţările riverane Mării Negre. Redăm în continuare articolul:

Întâi de toate, cred că aniversarea a două decenii de cooperare în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) ar trebui să fie considerată o oportunitate de a reflecta asupra viitorului nostru comun. Desigur, rezultatele sunt importante, dar complexitatea provocărilor care stau încă în faţă generează, de asemenea, incertitudine. Cu toate acestea, nu cred că este timpul pentru scepticism, dimpotrivă, sunt convins ca este timpul pentru hotărâre şi schimbare.

Natura, precum şi ritmul schimbărilor ce vor veni par să pună la îndoială modul nostru tradiţional de a vedea şi înţelege lucrurile din punct de vedere social, politic sau economic.

În prezent, ne referim la Statele Unite ale Europei ca viitor pas important în consolidarea Uniunii Europene şi nu ca o utopie care să fie realizată în viitorul îndepărtat. Faptul că ţările din Balcanii de Vest, precum şi Turcia, se orientează spre UE ca obiectiv comun de atins ne întăreşte credinţa că vom fi curând în măsură să vorbim despre o Europă unică, capabilă să confere trecutului nostru comun valoarea ce-i este corespunzătoare, şi mai presus de toate, capabilă să modeleze viitorul ce stă în faţa noastră a tuturor.

Mai mult, cred că dezvoltarea cooperării regionale este extrem de importantă, mai ales în cadrul unui spaţiu în care împărtăşim toţi istoriile noastre. Este speranţa mea că acest trecut nu va fi un impediment, dimpotrivă, va deveni o oportunitate de a lua în considerare ceea ce avem în comun şi de a reflecta asupra greşelilor din trecut, care nu ar trebui să se repete.

În prezent, ne confruntăm cu provocări care nu mai pot fi soluţionate prin intermediul unor acţiuni individuale. Depăşirea crizei economice, identificarea formulelor adecvate pentru stimularea prosperităţii, dezvoltarea de infrastructură, diversificarea resurselor energetice şi preocuparea constantă de protejare a mediului, toate aceste elemente subliniază pentru noi necesitatea de a găsi soluţii inteligente de cooperare.

Pe de altă parte, cooperarea implică încredere şi respect reciproc, iar acest lucru poate fi realizat numai prin valori comune. Prin urmare, cred că UE este în măsură să ne ofere un cadru comun, acelaşi care a asigurat pacea şi prosperitatea în Europa de Vest. Mă refer aici la valori politice cum ar fi democraţia, libertatea, drepturile omului şi principiile economiei de piaţă.

Toate acestea nu stabilesc o graniţă împotriva tradiţiilor şi identităţilor noastre, ci compromisul la care trebuie să ajungem pentru a fi în măsură să găsim baza comună a acţiunilor noastre regionale.

Deşi România este o ţară de frontieră a UE, nu m-am gândit niciodată la acest lucru ca fiind o limitare, ci o oportunitate de a construi punţi regionale spre ţările cu care împărtăşim o istorie şi tradiţii comune, precum şi interesele economice care sunt specifice pentru o lume globalizată şi interdependentă. În acest sens, România este bucuroasă să fie în măsură să sprijine aspiraţiile Turciei legate de UE.

Cooperarea între statele din regiunea Marii Negre este de cea mai mare importanţă pentru România. Dintr-un punct de vedere al interesului naţional, avem în vedere regiunea Marii Negre ca spaţiu de prosperitate şi securitate pentru toate statele din regiune, cu beneficii egale pentru toate ţările. Până acum, eforturile diplomatice ale României au promovat mai multe procese care au încurajat dezvoltarea pe termen lung a acestei regiuni, cu rezultate importante în consolidarea democraţiei şi cooperării între ţările riverane Mării Negre.

Sper că vom găsi înţelepciunea de a continua proiectele pe care le-am dezvoltat în multiple domenii în cadrul regiunii, şi că vom fi, de asemenea, capabili să identificăm cele mai potrivite soluţii de cooperare şi dezvoltare, astfel încât regiunea Mării Negre să poată deveni un spaţiu de întâlnire între culturi şi aspiraţii pentru binele comun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor