Planul naţional de imunizare anti COVID-19 pentru R.Moldova a fost aprobat de CNESP

Vaccin, foto simbol
Vaccin, foto simbol (facebook.com / Ion Sturza)

În scopul reducerii morbidităţii şi mortalităţii provocate de infecţia cu coronavirus, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a aprobat miercuri 13 ianuarie Planul naţional de imunizare anti COVID-19.

Documentul stabileşte componentele cheie ale unei strategii naţionale de vaccinare anti COVID-19 şi descrie procesul general de organizare a vaccinării populaţiei conform standardelor internaţionale şi naţionale. Strategia a fost elaborată de către specialiştii din domeniul sănătăţii publice cu suport şi recomandări din partea OMS, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) şi UNICEF, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit CNESP, implementarea Planului respectiv, va duce la asigurarea administrării sigure şi eficiente a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat şi doresc să îl primească.

În perioada 26 februarie 2020 – 07 ianuarie 2021 au fost efectuate în total 571.141 teste de laborator pentru identificarea virusului SARS-COV-2 în Republica Moldova au anunţat autorităţile de la Chişinău. Cea mai afectată grupă de vârstă din totalul de cazuri este cea de 60-69 ani, reprezentând 20,6%.

Conform recomandărilor internaţionale, accesul la vaccinare va fi prioritizat pentru grupurile de populaţie cu risc sporit:

- În prima etapă vor fi imunizaţi lucrătorii din domeniul medical şi personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistenţă socială;

- Etapa a doua prevede vaccinarea adulţilor cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidităţi, angajaţilor structurilor de menţinere şi asigurare a ordinii publice, apărării şi securităţii statului şi lucrătorilor sistemului penitenciar;

- În etapa a treia va fi imunizată populaţia generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Autorităţile naţionale vor asigura că toate vaccinurile care vor fi importate în Republica Moldova să fie aprobate şi să ofere cea mai înaltă siguranţă şi eficacitate. La prima etapă, Republica Moldova va recepţiona cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populaţia totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populaţia totală. Concomitent, Republica Moldova este în proces de obţinere a unor cantităţi de vaccin în calitate de donaţii din partea UE şi a altor state.

Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituţiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanţează integral procurarea vaccinurilor şi consumabilelor precum şi a serviciilor oferite în cadrul programului naţional de imunizare, informează Comisia.

În Planul naţional de imunizare anti COVID-19 sunt prevăzute o serie de măsuri ce ţin de transportarea şi stocarea vaccinului, instituţiile responsabile, managementul şi instruirea resurselor umane, dar şi aspecte privind sistemul de monitorizare a imunizărilor.

În cadrul şedinţei, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a solicitat specialiştilor de la MSMPS să contacteze omologii săi din statul Israel pentru a face schimb de experienţe şi bune practici privind desfăşurarea procesului de vaccinare. Totodată, acesta a accentuat necesitatea optimizării procedurii de înregistrare în sistemul naţional de vaccinare a vaccinurilor recunoscute pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe